Читај ми!

”Македонија је балканска Северна Кореја”

Бугарско-македонска комисија, формирана како би се превазишле разлике две земље и отворила врата почетку преговора Скопља са ЕУ, највероватније неће успети да дође до научне истине, сматра бугарски члан тог тела, Кирил Топалов.

Иако се Скопље нада да би преговори са Европском унијом могли да почну пре краја пролећа, бугарски члан комисије за утврђивање "историјских чињеница" Кирил Топалов сматра да је тај процес унапред осуђен на неуспех, кривећи Северну Македонију да користи севернокорејске методе.

"Македонија је балканска Северна Кореја, због жестоке цензуре и тоталитаризма", рекао је бугарски професор телевизији БТ6.

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана верзија бугарског".

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво