Читај ми!

Северна Македонија у ЕУ, братски или као део Бугарске или Албаније

Највиши бугарски званичници упутили су опречне поруке Северној Македонији у вези са већ прилично закомпликованим почетком преговора са Европском унијом. Министар одбране тврди да Македонија у ЕУ може да уђе само као део Бугарске или Албаније. Премијер "браћу и пријатеље" из Северне Македоније позива да заједно прославе годишњицу рођења Гоце Делчева.

Бугарски вицепремијер и министар одбране Красимир Каракачанов упозорио је Северну Македонију да у Европску унију може да уђе уколико се прикључи Бугарској, или уколико постане албанска провинција.

"Причао сам са више скопских политичара и рекао сам им да имају две алтернативе – да се за 20 година прикључе Албанији и постану албанска провинција или да европске интеграције прођу у оквирима јединствене бугарске државе", рекао је бугарски министар одбране.

Сасвим другачију поруку, Скопљу је упутио премијер Бојко Борисов који је "браћу и пријатеље" позвао да заједнички прославе годишњицу рођења Гоце Делчева.

"Надам се да ћемо имати мудрости да догодине са пријатељима и браћом из Северне Македоније прославимо 150 година од рођења, уједињени на заједничком путу европских интеграција", написао је Борисов.

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво