Читај ми!

Пуповац: Време је да се ратни патриотизам у Хрватској замени уставним

Председник Српског народног већа и посланик СДСС-а у Хрватском сабору Милорад Пуповац изјавио је да је време да се ратни патриотизам са свим својим разликама у Хрватској замени уставним патриотизмом, поштовањем одлука и цивилизацијских вредности које делимо са остатком ЕУ и светом.

Kоментаришући одлазак председника Зорана Милановића са обележавања годишњице од ВПА Масленица због усташких симбола, Пуповац је рекао да у Хрватској није дефинисано кад би се и у којим околностима могла користити обележја ХОС-а.

Припадници ХОС-а у свом грбу имају утиснут усташки поздрав "за дом спремни", а Пуповац каже да тај поздрав у јавном или службеном простору не би смео да се појављује или да буде легализован.

"Једна ствар су униформе и сахрањивање и испраћај људи, а друго манифестације привржености усташком поздраву на јавним местима, укључујући комеморације", рекао је Пуповац.

Упитан да ли би Влада требало да иде на законску регулацију поздрава, Пуповац каже да су нажалост већ регистрована нека удружења са тим поздравом.

"Пропусте су направиле разне владе и данас имамо стање да се то претвара у политичке сукобе између председника Републике и појединих групација ХОС-а или бранитељских групација", рекао је Пуповац за загребачку Н1.

Појаснио је да није реч само о људима који су се борили за слободу, него о чињеници да неки људи следе та политИчка уверења, а то, истиче, не иде заједно.

"Драгоцено је да постоји јасан политички став државног врха око тога. Сигурно то треба да следи и законодавно тело. Сабор такође треба да каже своје мишљење", рекао је.

"Ако није довољно да се људи освесте, онда треба ићи на закон. Постоји простор да се постави неопходан бедем према традицији усташтва и одвоји га од комеморација страдалих бранитеља којима треба исказати поштовање. То се треба јасно разлучити, Милановић то чини", рекао је Пуповац.

Сигуран је, каже, да Пленковић нема другачије ставове кад је у питању однос према усташкој традицији.

"Сви који се појављују у овим данима морали би да знају да не доприносе том врстом манифестација ономе што земљи у овом тренутку потребно, а то је уједињеност за излазак из пандемије и максимална солидарност због потреса и сиромаштва у појединим деловима Хрватске", казао је.

Истакао је да је недопустиво да се Хрватска толико година након рата бави поздравом "за дом спремни".

"Ти људи који то раде желе дисфункционалну земљу, а не да се јача Устав, уставни поредак и функционалност ове земље. Ова земља треба релаксацију од искључивости и освешћење што је добро за њу… Нека разговарају, то је за мене као члана владајуће коалиције изузетно важно, да се договоре и пренесу те поруке у Сабор", навео је Пуповац.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво