Читај ми!

Обележена годишњица страдања Срба у Скеланима

Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице обележено је страдање 305 Срба из тог места и околних села током рата у БиХ.

Међу 305 убијених је и 69 оних који су усмрћени на данашњи дан 1993. године.

Од укупно 305 Срба из Скелана убијених у рату у БиХ, више од половине били су цивили, жене, деца и старци.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића, упале су у зору 16. јануара 1993. године у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће, а потом и Скелане, убијајући српске становнике у тим местима и палећи и пљачкајући њихову имовину.

Тог дана убијено је 69 становника овог краја, а две трећине настрадалих били су цивили, међу којима неколико деце и 15 жена. Рањено је 165 мештана, а 30 заробљено. Четворо Срба још се води као нестало.

Парастосу и обележавању 28 година од страдања српског становништва у бившој општини Скелани присуствовао је председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, бројне делегације и више стотина становника средњег Подриња са обје стране Дрине.

Вишковић је указао да за жртве у Скеланима нико није одговарао и да институције Српске никада неће одустати од борбе за истину и правду.

Поручио је да правда мора бити иста за све јер, уколико није, онда то није правда, што показују досадашње судске пресуде о суђењима за почињене ратне злочине.

Парастосу у Скеланима данас је претходило полагање цвећа и прислуживање свећа код споменика у оближњим селима Ћосићи и Калиманићи чији су становници, такође, настрадали на данашњи дан пре 28 година.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво