Читај ми!

Скупштина Црне Горе усвојила измене Закона о слободи вероисповести, Кривокапић: Победа правне државе

Парламент Црне Горе усвојио је, два и по сата после поноћи, измене и допуне Закона о слободи вероисповести. За то је гласао 41 посланик владајуће већине. Опозиција није присуствовала седници. Премијер Здравко Кривокапић: Ово је победа правне државе, али и народа који је ту државу бранио на улици пуних 12 месеци.

Усвајање измена спорног закона пропраћено је аплаузима посланика. 

У измене тог закона уврштена су и два амандмана ГП УРА.

На седници црногорског парламента није било посланика опозиције. Из ДПС-а су раније рекли да измене дају привилегије и монопол само једној верској заједници и само једном народу. 

Након што је Скупштина усвојила измене Закона, премијер Здравко Кривокапић поручио је да је то победа правне државе и народа.

"Упркос опструкцијама, кршењу Устава и закона ове земље од стране опозиције, Скупштина Црне Горе вечерас је усвојила измјене Закона о слободи вјероисповијести. Тако је, након годину дана, исправљена неправда, коју је бивши режим хтио да учини нарочито према СПЦ, третирајући је као осталу имовину Црне Горе, коју је крчмио три деценије", навео је Кривокапић.

Сада су све верске заједнице, како тврди без изузетка, једнаке пред законом.

"Ово је побједа правне државе, али и народа који је ту државу бранио на улици пуних 12 мјесеци. Вечерас је држава рукама тог народа у Скупштини и одбрањена", написао је Кривокапић на Твитеру. 

Претходно су посланици расправљали о изменама Закона о слободи вероисповести.

Министар правде и људских права Владимир Лепосавић рекао је да је расправа о изменама Закона трајала 365 дана и да су грађани готово референдумски тражили измене.

"Сви сте учествовали у томе, чак се десило да се вјерски поглавари традиционалне и најбројније цркве дали своје животе да би одбранили светиње и права своје цркве и вјерника, али и права вјерника других вјероисповијести и права свих грађана којима је право својине гаранција за економску и сваку другу независност", казао је Лепосавић. 

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић рекао је да је покушај опструкције Државне изборне комисије (ДИК) нешто што историја црногорског, европског и светског парламентаризма не памти.

Бечић је навео да је ДИК обавeстио да није у могућности да достави извештај о верификацији мандата јер није добио потребан број гласова чланова ДИК-а. Подсетио је на члан 104 Закона о избору посланика и одборника, према којем, ако посланик поднесе оставку, мандат добија следећи на изборној листи. 

Парламент Црне Горе није подржао избор Лидије Вукчевић за врховног државног тужиоца, док је за Данијелу Марковић гласало 27 посланика, што није било довољно за избор.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво