Читај ми!

Ерозија и таласи руше бунгалове на Ади Бојани

Ерозивни процес на западном делу острва Ада Бојана угрозио је смештајне капацитете ХТП "Улцињска ривијера". Неповољни временски услови и велики таласи почели су да урушавају апартмане који су се услед ерозије нашли на првој линији до мора.

Поједни бунгалови већ су у води и под утицајем таласа дошло је до видног оштећења објеката, пуцања зидова и ломљења основне конструкције. Из ХТП "Улцињска ривијера" у више наврата су упозорили да се већ дужи низ година боре са плимом и таласима, пише Дан.

"Ове године смо испред угрожених објеката бацили на хиљаде џакова са пијеском, поставили и велико камење и учинили све у складу са нашим могућностима. Међутим, ово је проблем који изискује укључење државних институција. Одржано је више састанака и постоје пројекти које је струка прослиједила, али чекајући процедуре, на објектима је већ причињена огромна материјална штета", изјавио је директор предузећа Бојан Ђаконовић.

Јавни позив за одабир извођача радова за пројекат хитних интервенција радова у циљу заустављања ерозије плаже на западном делу Аде Бојане расписан је у четвртак. Тендер је расписан по хитном поступку, а Јавно предузеће за управљање морским добром ће за овај посао издвојити 50.000 евра.

Због таласа, ситуација је веома ризична и сваког тренутка објектима који су најближи мору прети урушавање. По налогу црногорског Министарства одрживог развоја и туризма професор др Сава Петковић је у међувремену одредио хитне краткорочне мере које предвиђају насипање песком 750 метара обале у циљу заустављања ерозије плаже.

"Кључни објекат за спречавање даље ерозије је напер на западном крају Аде Бојане. Улога напера је да задржи све насуте количине пијеска дуж најугроженије дионице плаже", рекао је Петковић.

Тврди да су досадашња искуства у свету показала да су изграђени напери веома ефикасни са аспекта проширења плаже и заустављања ерозивних процеса. Тим мерама требало би да се постигне да просечна ширина плаже, по насипању, буде око 45 метара. Засад наношење песка није дало резултате, јер јер под утицајем таласа насуте количине брзо поново заврше у мору.

Удружење власника објеката на реци Бојани, група грађана и љубитеља Аде Бојане одржали су неколико протестних скупова како би упозорили на катастрофално стање у које је доведена обала овог речног острва. Они су затражили хитно обустављање вађења песка из корита реке, док се не утврди утицај на нестајање плажа и евентуална штета на биодиверзитету.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво