Читај ми!

Нова Влада Црне Горе – хоће ли питање идентитета сакрити економске проблеме

Каква год да је нова Влада Црне Горе и колико год се трудила да буде најгора, не може бити гора од претходне, каже за РТС писац Ђуро Радосавовић. Правник Добрица Ћорић сматра да је избор нове владе коначни крај Мила Ђукановића и једног асимилаторског режима. Горан Николић, економиста Института за европске студије, очекује да ће Србији бити лакше у односима са Подгорицом и да ће одлазак Ђукановићевог режима отворити простор да се Срби у Црној Гори еманципују.

Писац Ђуро Радосавовић рекао је у емисији Око, поводом избора нове Владе Црне Горе, да је било занимљиво и да се процес пратио до последњег тренутка због "потенцијалних спавача" претходне власти.

"Чини ми се да Влада, каква год да је и колико год се трудила да буде најгора, не може бити гора од ове претходне. Ја сам заиста толико срећан да бих заплакао, али смо на РТС-у, па не приличи једном Црногорцу да плаче на РТС-у", истиче Радосавовић.

Очекује да ће идентитетски проблеми бити оно што ће форсирати ДПС и да ће ту дати "гас до даске" да би сакрио све што је радио.

"О тој прелазној 1918. години би требало да се пише, али не на нивоу острашћености, које је било и с једне и с друге стране", напомиње Радосавовић.

Истиче да ће нова влада тешко очистити државу од криминала и да "то ником није прошло глатко".

Ћорић: Коначан крај антисрпског режима

Правник Добрица Ћорић, један од оснивача иницијативе "Ми знамо ко смо", оценио је да је избор нове владе први корак ка дуго чеканој слободи, коначни крај Мила Ђукановића и једног асимилаторског режима, који је "у суштини био антисрпски".

"Сада се први пут створила могућност да у тој влади учествују Срби које до сада нисмо имали прилику да сретнемо", каже Ћорић.

Што се тиче Закона о слободи вероисповести, сматра да је најреалнија опција измена спорних одредаба, али и потписивање темељног уговора између Српске православне цркве и државе Црне Горе, какав већ постоји са другим традиционалним верским заједницама.

Ћорић сматра да ће се Влада несумњиво наћи "између чекића и наковња".

"ДПС ће по сваку цену гурати идентитетска питања. Ова влада, што се тиче тих питања, вероватно је најхетерогенија у Европи", указује Ћорић.

Сматра да потенцирање тих питања није на корист ни српском ни црногорском народу, ниједној националној мањини. Ипак, очекује да ће Влада издржати четири године.

Николић: Одлазак режима отвара простор да се Срби еманципују

Горан Николић, економиста Института за европске студије, сматра да радикализација у Црној Гори траје већ две деценије и да ју је стварала до сада владајућа партија, пошто је то био начин да се одрже на власти.

Њихово тумачење историје на релативно нови начин је неприхватљиво за српски народ у Црној Гори, пошто се догађаји из 1918. године називају окупацијом.

Сматра да је поступак амбасадора Србије, који је ту годину описао као ослобођење, легитиман зато што није његов посао да понавља наратив владајућег режима, чији је циљ био да што више поквари односе са Србијом.

Николић каже да Црна Гора тренутно има економске проблеме, да стоји лоше по економским показатељима, али ипак очекује да ће најважнији проблеми бити идентитетски.

"Иако сам економиста, мислим да ће суштински проблеми бити идентитетски. Мислим да је задатак политичких елита да се нађе модус да се ти наративи и идентитетски проблеми у Црној Гори одвијају у уређеном и демократском смислу", каже Николић.

Оцењује да ће Србији бити лакше и да ће одлазак Ђукановићевог режима отворити простор да се Срби у Црној Гори еманципују.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво