Читај ми!

Изабрана нова Влада Црне Горе

Скупштина Црне Горе изгласала је нову владу на чијем челу је Здравко Кривокапић. Рад, ред и одговорност нека буде мера ове владе, поручио је нови премијер. Црна Гора је независна и тако ће остати, али ће имати најбоље односе са суседима, истакао је Кривокапић.

На седници Скупштине Црне Горе, за избор нове владе гласао је 41 посланик, 28 је било против, док је један посланик био уздржан.

Нови премијер је Здравко Кривокапић, који је у Скупштини Црне Горе положио заклетву.

"Заклињем се да ћу дужност вршити по Уставу и закону, честито, одговорно и савјесно. Тако ми Бог помогао", рекао је Кривокапић полажући заклетву.

Након полагања заклетве премијер је захвалио посланицима на подршци и рекао да се нада да ће њихов заједнички рад бити у корист Црне Горе.

"Рад, ред и одговорност нека буде мјера ове владе", поручио је премијер.

Кривокапић је истакао да његова влада има обавезу да не разочара грађане. "Наш једини циљ је да вас не разочарамо. Основни елемент је очекивање и реализација, нисмо жељели да дајемо обећања, јер подаци које имамо нису тачни", додао је он.

"Резултати рада су једино мерило" 

Имамо, како је рекао, статистику која је чудна и разликује се од статистике одређених министарстава.

"Резултати рада су једино мерило макар јој прорицали и 200 дана. Нема тога који може направити резултат за 200 дана. Организационе промене су таквог карактера да траже у свим ситуацијама најмање три месеца рада, може да пише и 30, али то што пише није реално", рекао је Кривокапић.

"Прве недеље имаћемо интензивне разговоре са свим амбасадорима, да ли ћемо путовати у Брисел или овде се телеконференцијом састати - видјећемо", изјавио је Кривокапић.

"Црна Гора је независна и тако ће остати"  

Поручио је и да Црна Гора неће постати друга српска држава. Црна Гора је независна и тако ће остати, али ће имати најбоље односе са суседима, рекао је нови премијер.

Кривокапић је изразио жаљење због протеривања српског амбасадора Владимира Божовића.

"Радићемо све по процедурама. Знам да нам не требају проблеми, ако знамо ко смо и имамо интегритет", додао је премијер.

Навео је да су измене Закона о слободи вероисповести већ припремљене и нада се да ће измене Закона бити први корак нове владе.

Један потпредседник и 12 министара у Влади 

Након три деценије власти ДПС-а председника државе Мила Ђукановића, владајућу већину чине посланици са листа "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и листе на "Црно на бијело", које су на парламентарним изборима освојиле већину гласова.

Влада има једног потпредседника – Дритана Абазовића.

За министра одбране изабрана је Оливера Ињац, министра унутрашњих послова Сергеј Секуловић, шефа дипломатије Ђорђе Радуловић, министра финансија и социјалног старања Милојко Спајић, просвете, науке, културе и спорта Весна Братић.

На челу здравства је Јелена Боровинић Бојовић, министар економског развоја је Јаков Милатовић, а капиталних инвестиција Младен Бојанић.

За јавну управу, дигитално друштво и медије задужена је Тамара Срзентић, за екологију, урбанизам и просторно планирање Ратко Митровић.

Министар пољоприведе, шумарства и водопривреде је Александар Стијовић, а за министар правде и мањинских права Владимир Лепосавић.

Кривокапић је у среду образложио програм и састав нове владе.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је раније да очекује коректну кохабитацију и да нова извршна власт поштује Устав и допринесе сарадњи.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво