Читај ми!

Ђукановић: Очекујем коректну сарадњу са новом владом

Председник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да очекује коректну кохабитацију са будућом црногорском владом и да очекује да и нова извршна власт поштује Устав и допринесе сарадњи.

Мило Ђукановић очекује коректну кохабитацију са новом владом и поручује да је "Црна Гора већ више пута пријатно изненадила неповерљиву јавност" и да нема разлога да се то не понови.

"Не видим разлог за зебњу, не видим никакво ново искушење", казао је Ђукановић и додао да се никада није мешао у послове Владе.

"Нећу имати никакав проблем да обезбиједим својим коректним уставним функционисањем, несметан простор за функционисање извршне власти. Убијеђен сам да ће и нова влада поштовати Устав и доприносити успјешној кохабитацији. Ја вјерујем да ће Црна Гора након овог искуства изаћи као још једна зрелија демократија него што је данас", казао је Ђукановић новинарима у Скупштини.

Експозе мандатара заснован на предрасудама

Он је оценио и да је експозе мандатара Здравка Kривокапића заснован на предрасудама, које су његови аутори формирали о неком претходном времену. Истиче, ипак, да је добро што је започет процес избора нове владе, јер је већ прошло три месеца од парламентарних избора.

"Друго, мислим да о овој, као и о свакој претходној влади, треба судити на основу онога што ће урадити, а не на основу најава", казао је Ђукановић.

Он је рекао да није склон да на бази првог слушања мандатаровог експозеа суди о квалитету политике коју је нова влада припремила за своје деловање.

Не плаше се лустрације

Kоментаришући најављено доношења закона о лустрацији и пореклу имовине, Ђукановић је саопштио да не мисли да то представља никакав баук.

"Ни ја, ни било ко у ДПС-у не види никакву опасност од тога. Радили смо све време у уверењу да радимо за добро Црне Горе да поштујемо Устав и законе", навео је Ђукановић и додао да све законе треба донети у складу са уставом и оним што су праве норме ЕУ.

Kазао је и да се интензивно ради на припреми ванредног Kонгреса ДПС-а, али није желео да каже да ли ће остати на челу те партије.

Односи са Србијом у истом духу као и са другим суседима

Kоментаришући дипломатске односе са Србијом, казао је да верује да ће дипломатски односи са Србијом бити у истом духу као и са свим суседима и земљама региона.

"Сматрам да је амбасадор Србије испунио све предуслове за овакав однос Министарства спољних послова према њему", рекао је црногорски председник и додао да, колико он зна, не постоји могућност да Србија поново предложи Владимира Божовића за амбасадора.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво