Читај ми!

Драшко Станивуковић: Ја сам родољуб и патриота, али у 21. веку нема места за поделе

Драшко Станивуковић има само 27 година, победио је Игора Радојичића, кандидата СНСД-а Милорада Додика, и постао најмлађи градоначелник у историји Бањалуке. За РТС каже да опстанак Републике Српске не сме да се доводи у питање, али да у 21. веку нема места за поделе.

Нови градоначелник Бањалуке, Драшко Станивуковић, истиче да воли своју земљу и свој народ.

"Бавим се овим послом већ десет година. Можда је и било потеза који су се некима мање свидели, поготово политичким противницима, али када некога победите, како каже господин Додик, има право да се љути, па да вас назива свакако", каже Станивуковић.

Наглашава да је Република Српска трајна и неупитна.

"Република Српска је кроз многе године и деценије страдања нашег народа у сваком смислу нешто што смо сачували и што симболизује нашу победу, нешто што данас нико не доводи у питање нити сме да доводи у питање", наглашава Станивуковић.

"Национализам је позитивна пракса"

Драшко Станивуковић каже да није националиста, ако се та категорија посматра са негативне стране уз призвук који данас има.

"Национализам је позитивна пракса која се кроз модерни сленг извитоперила. Ја сам родољуб, патриота, имам огроман завет према земљи у којој сам рођен, према Републици Српској, за коју је мој стриц дао живот", каже Станивуковић.

Истиче да у породици, чак и када је доживела такву трагедију, никада није учен да гаји анимозитет према било коме.

"Човек је увек био средиште мог бића и политике коју заступам. Заговарам политику без подела. Ја јесам Драшко Станивуковић, Србин, православац, али управо као такав, као један модерни српски политичар, потпуно сам уверен да у Републици Српској има места за сваког човека", поручује Станивуковић.

Истиче да су све поделе ретроградне и припадају политици 19. и 20. века у најгорим временима.

"Поделе не смеју да имају место у 21. веку, а ми правимо политику за 22. век, не враћамо се на оно што је било пре 25 година", каже Станивуковић.

Истиче је Република Српска нешто на шта су сви поносни и што нико не доводи у питање, али да је за неке политичаре патриотизам постао најуноснија привредна грана.

"Грађани Бањалуке победили један систем"

Драшко Станивуковић истиче да је на изборима у Бањалуци победио народ.

"Ми смо као грађани Бањалуке победили један систем. Ја приватно немам ништа против било кога. Свакоме желим здравље, срећну породицу и све најбоље, али ми говоримо о појавама које поједини људи доносе. Политика иза које стоји господин Додик је политика лошег система у којем је безброј подела", објашњава Станивуковић.

Сматра да је Милорад Додик направио подељене институције и систем у којем само појединци могу да направе успех.

"Уместо да праве успешно друштво у којем ће сваки човек моћи да успе, они су направили друштво у којем само покоји појединац може да успе, док читаво друштво и читав народ страда. То је тај систем за који ја нисам", истиче Станивуковић.

Каже да не дели ни ставове Милорада Додика према Сарајеву и сматра да је приоритет развити међусобну економску сарадњу.

"Жеља да још боље сарађујемо са Србијом"

Драшко Станивуковић каже да врло често долази у Београд и да сваки Србин из Бањалуке воли главни град Србије.

"То је наша матица, град у који смо сви загледани. Моји пријатељи и родбина живе у Србији – у Београду, Новом Саду... Србија са Косовом и Метохијом је епицентар духовног идентитета мог народа. Некада у Босни и Херцеговини не схватају шта то значи, али ми то добро разумемо", наглашава Станивуковић.

Каже да у Београду има неколико познаника који су јавне личности, али и доста пријатеља и људи који га подржавају.

"Волим да дођем у Београд и када је викенд, да видим прелепи град и све лепоте онога што зовемо наше...", каже Станивуковић.

Признаје да навија за репрезентацију Србије када игра против Босне и Херцеговине, али не крије да у другим случајевима воли и када репрезентација Босне и Херцеговине победи.

Станивуковић каже да ће увек поставити своју политику тако да не задире у политичке процесе у Србији, али да је захвалан јер је Србија током последњих неколико година, са Александром Вучићем на челу, уложила преко 60 милиона евра у Републику Српску.

"Моја жеља је да наставимо још бољу сарадњу, да Бањалука добије још више. Ми морамо институцијално да сарађујемо. Већ сам почео да улажем одређене људске и политичке напоре да пошаљем такву поруку", каже Драшко Станивуковић.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво