Читај ми!

Састанак чланова Председништва БиХ с Жосепом Борељом

У Сарајеву одржан састанак чланова Председништва БиХ Милорада Додика, Жељка Комшића и Шефика Џаферовића са високим представником ЕУ за вањску и сигурносну политику Жосепом Борељом. Ово је несумњиво историјски дан за Босну и Херцеговину, али и за Европу, рекао је Борељ.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је у Сарајеву, после састанка са члановима Председништва БиХ, да је то био искрен и отворен разговор о садашњој ситуацији и будућим перспективама.

"Ово је несумњиво историјски дан за Босну и Херцеговину, али и за Европу", рекао је Борељ након састанка у Председништву.

Указао је на важност одавања почасти свим жртвама рата и колективног сећања и поздравио заједничку изјаву Председништва поводом 25. годишњице Дејтонског споразума.

"Ово је годишњица која је и прилика да се осврнемо шта се дешавало у прошлости и да одамо почаст жртвама и свима који су радили на правцу помирења", додао је Борељ, преноси портал Кликс.

Према његовим речима, заједничка комеморација за све жртве би била важна.

"Користим прилику да потврдим подршку напорима Босне и Херцеговине на европском путу. Немам лекције и придике. Долазим из земље која је била у грађанском рату и наше помирење је било на путу ка ЕУ. Толико смо се позабавили чланством да је помирење настало као последица заједничких напора", рекао је Борељ.

Он је истакао да је ЕУ водећи економски и сваки други партнер Босне и Херцеговине и да је на домаћим властима да интензивирају напоре. Високи представник Европске уније за спољне послове и безбедност обишао је у оквиру данашње посете БиХ Музеј ратног детињства у Сарајеву и с представницима међународне заједнице одао почаст цивилним жртвама рата.

"ЕУ стоји иза напретка Босне и Херцеговине"

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик након састанка Жосепом Борељом казао је да је БиХ неопходан нови пакет помоћи како би се опоравила од пандемије.

Додик је позвао Европску унију те замолио Бореља да нашој земљи помогне око креирања и убрзавања пакета помоћи.

"До сада се наша држава и кредитно задуживала код бројних институција међу којима је и ММФ тако да нам треба нови пакет помоћи које нам, вјерујем, Европска унија може осигурати. Због тога позивам ЕУ да помогне БиХ као што то чини с осталим европским земљама. Потпуно сам увјерен у вашу добронамјерност, захвалан сам и мислим да сви заједно морамо уложити додатан напор како би превазишли све проблеме", навео је Додик, преноси Кликс.

Члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је, након састанка чланова Председништва са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом, да се нада да ће политичари у БиХ након данашњег састанка превазићи непотребне свађе.

"За нас је данас важан дан у БиХ, рекао бих и у Европи и свијету. Обележавамо 25. годишњицу успостављања мира у БиХ, тим поводом смо угостили великог пријатеља. Доласком у БиХ дао је значај овом датуму", рекао је Џаферовић.

Члан Председништва БиХ Жељко Комшић изјавио је, након састанка чланова Председништва са високим представником ЕУ за спољну и политику безбедност Џосепом Борељом, да његова посета Сарајеву потврђује да ЕУ стоји иза напретка Босне и Херцеговине.

"Ово није протоколарна посета. Наставили смо разговоре из Брисела. Посјета потврђује да ЕУ стоји иза напретка Босне и Херцеговине, пружа помоћ и у тренутним ситуацијама, али и генерално на нашем путу ка ЕУ", рекао је Комшић.

Борељ се налази у посети Сарајеву поводом 25. годишњице Дејтонског мировног споразума, којим је окончан рат у БиХ 1992.1995.

Како је раније најављено из Европске комисије, Борељ ће у Сарајеву боравити поводом обележавања 25. годишњице Дејтонског мировног споразума.

У Комисији наводе да ова посета за циљ има да подстакне БиХ да се позабави кључним приоритетима, које је поставила Европска комисија, а како би одлучније напредовала на путу интеграција у ЕУ. 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво