Читај ми!

Грађани се опраштају од митрополита Амфилохија, верници дочекали посмртне остатке у Подгорици

У Цетињском манастиру одржана је литургија поводом смрти митрополита Амфилохија. Поред свештенства и верника, присуствовао је и мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић. Након одавања поште на Цетињу, велики број грађана је дочекао посмртне остатке митрополита испред Саборног храма у Подгорици, где ће сутра бити сахрањен.

Администратор Митрополије црногорско-приморске, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, у присуству свештенства, монаха, монахиња и верника служо је у Цетињском манастиру литургију поводом смрти митрополита Амфилохија.

Литургији је, поред владика, свештенства, верника и грађана, присуствовао и мандатар за састав нове Владе Црне Горе Здравко Кривокапић.

Након литургије, грађани су се на Цетињу опростили од митрополита, чији је ковчег био изложен у истој просторији у којој је и ковчег Светог Петра Цетињског.

Свечани чин испраћаја митрополита са Цетиња ка Подгорици одвијао се у тишини, уз појање и повремено читање порука упућених из целог света Цркви и верницима.

Ковчег митрополита црногорско-приморског зетско-брдског и скендеријског, егзарха свештеног трона пећког и архиепископа цетињског Амфилохија испраћен је у 13 сати до Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Дуж магистралног пута Цетиње–Подгорица, верници и грађани изашли су да испрате возило са ковчегом.

Велики број грађана окупио се испред Саборног храма, где је дочекао посмртне остатке митрополита.

"Био је васељенска личност, необухватна љубав и срце отворено за сваког човека јер је у сваком видео лик Божији, ловио је људске душе том Христовом љубављу, где год да је отишао и да се нашао, Атини, Београду, Француској, Аустралији, Црној Гори, свуда је доносио плодове јер је сијао а сијао је на тврдом непоколебљивом камену вере у Христа Господа", рекао је за РТС свештеник Никола Пејовић. 

Он ће сутра бити сахрањен, према сопственој жељи, у крипти храма, у гробу који је припремљен за његовог живота. 

До тада ће ковчег бити изложен у храму и верници ће моћи да му одају последњу пошту.

Митрополија црногорско-приморска апеловала је да сви они који желе да одају почаст преминулом митрополиту Амфилохију то ураде придржавајући се прописаних мера због епидемијске ситуације, да носе маске и држе физичку дистанцу.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво