Читај ми!

Група младих Турака упала и демолирала унутрашњост цркве у Бечу

Млади Турци упали су у Цркву Антуна Падованског у Бечу и уз повике "Алаху акбар" демолирали унутрашњост, поломили клупе, исповедничке кабине и литургијске предмете. Канцелар Себастијан Курц осудио вандалски напад и затражио "крај погрешно схваћене толеранције" према исламу.

Упад у цркву догодио се јуче у бечкој општини Фаворитен. Свештеник је позвао полицију, која је брзо стигла на лице места, али су се младићи већ разбежали.

Богомоља је након напада затворена. Око цркве је много младих људи, док се на игралиштима може чути само арапски и турски језик.

Једна пролазница из Француске каже да су млади стално у групама, по десетак њих, и да се не усуђује да им се обрати.

Међутим, имам Рамазан Демија каже да је дошао пред цркву да разговара са свештеницима, али да му нико не одговара на позиве.

Солидаризација са исламистичким протестима у Француској 

Вандалска акција у Бечу изведена је у знак протеста због тога што француска влада одбија да забрани објављивање "бласфемичних" карикатура у листу Шарли Ебдо.

Реч је о акту солидарисања са исламистичким протестима у Француској, који имитира терористички напад на катедралу у Ници, само без људских жртава.

Колико је група била велика, о томе се извештаји разликују. Бечки Курир и Кронен говоре о 50 особа, национална телевизија ОРФ о тридесет.

Унутрашњост Цркве је покривена камерама, тако барем поручују са те стране.

Црква Светог Антуна Падованског је у општини Фаворитен, за оне који познају Беч, у парку код Ројманплаца.

Сам Фаворитен се већ дуго налази у фокусу бечке полиције због учесталих обрачуна у исламском миљеу. РТС је прошлог лета извештавао о инцидентима тог типа.

Са око 200.000 становника, Фаворитен је најмногољуднија бечка општина. Од тог броја близу половине је мигрантског порекла, по статистикама највише Срба и Турака.

Свакодневна статистика, она која се провлачи кроз медије и ад хок изјаве политичких представника, обично под "Турцима" мисли на све муслимане.

Разлог за такво поједностављивање је често брзина, али у случају општине Фаворитен и политичка процена.

Већ неколико месеци, из аустријског Министарства унутрашњих послова отворено оптужују турског председника Ердогана да индиректно подбуњује младе муслимане у Аустрији, тиме што им даје подршку за одбијање интеграције и изградњу паралелних друштава.

У проценама о организованом исламизму, Фаворитен обично заузима проминентно место у изјавама аустријске и бечке полиције.

Пораст исламистичких инцидената у општини Фаворитен

Портпарол Бечке надбискупије Михаел Прилер осуђује напад на цркву и од извршне власти очекује брзу обраду и консеквенце за починитеље.

"Ствар је врло озбиљна", каже Прилер, "јер је право на неометано испољавање религије једно од стубова мирног суживота и мора бити заштићено".

Око Цркве Светог Антона се већ две седмице интензивније скупљају чланови једне омладинске банде и ометају грађане и вернике.

После низа таквих инцидената нижег ранга, ситуација је ескалирала кад је та група младих у петак упала у цркву, рушила и ломила, каже Прилер. И друге институције у кварту се жале на ометање с те стране.

Прилер: "Друштво мора наћи примерени одоговор на вандализам те банде. Али пре тога је потребно расветлити позадину, мотиве и циљеве њених чланова".

Курц тражи "крај погрешно схваћене толеранције" према исламу 

Канцелар Себастијан Курц је на својој Фејсбук страници осудио вандалски напад и затражио "крај погрешно схваћене толеранције" према исламу. "Хришћани у Аустрији морају бити у могућности да отворено и слободно живе своју веру."

Министарство унутрашњих послова је у Фаворитен послало 50 додатних полицајаца.

Паралелно, Служба за заштиту уставног поретка ради тренутно на процени опасности од исламистичких снага у Бечу.

Министарка интеграција Сузане Раб је поздравила појачано полицијско присуство у општини Фаворитен. "Екстремизам и исламизам захтевају стриктне одговоре, како би се спречило још горе", каже се у њеном саопштењу.

Исламска верска заједница се до суботе пре подне није огласила ниједном речи о вандалском акту против фрањевачке цркве.

Последње саопштење на њиховој страници, у менију "актуелно", је протест од 23. октобра због смењивања имама Сијамхоџића са места душебрижника у аустријској војсци.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво