Читај ми!

Марков трг у Загребу остаје ограђен и заштићен, полиција саопштила детаље пуцњаве

Загребачка полиција, после завршеног увиђаја, објавила је детаље јучерашње пуцњаве на Марковом тргу. Нападач Данијел Безук рафалном паљбом је из аутоматске пушке пуцао ка згради владе и притом ранио полицајца, оружје је током бега одбацио, а самоубиство је извршио пиштољем, саопштила је полиција. Марков трг остаје ограђен и заштићен.

Дан након пуцњаве, у којој је тешко повређен један полицајац а нападач извршио самоубиство, загребачки Марков трг, где се налазе Влада, Сабор и Уставни суд, од  јутрос је блокиран. На Тргу је полиција са службеним псима, контролишу се сва возила која се крећу ка тргу.

У полицијском саопштењу се наводи да је један од тројице полицајаца, који су се у том тренутку налазили на Марковом тргу, узвратио пуцњима из службеног оружја према нападачу, испаливши више хитаца.

У истрази, којом је руководило Жупанијско државно тужилаштво у Загребу, наводи се да је део испаљених хитаца нападача завршио у згради владе, што је проузроковало одређена оштећења.

Након сазнања о, како наводе, "покушају тешког убиства", покренута је велика акција потере за нападачем, док је тешко повређени полицајац превезен у болницу.

У истрази је утврђено да је нападач током бега одбацио аутоматску пушку из које је пуцао на објекат владе и ранио полицајца.

На основу дојаве, каже се, тело нападача пронађено је у Улици Јабуковац и крај њега ватрено оружје којим је, како се сумња, починио самоубиство.

Наводи се и да су након претреса две локације на подручју Кутине, које користи отац нападача (59), пронађене две пушке с оптичким нишанима и пригушивачем и 1.169 комада разне муниције.

Отац Данијела Безука, нападача са загребачког Марковог трга, пуштен је на слободу након саслушања у сисачком тужилаштву.

Како је саопштено из тужилаштва, Безук старији је ослобођен јер нема основа за одређивање истражног притвора.

Мотиви јучрашње пуцњаве се утврђују, а у медијима се нагађа да ли је мета можда био полицајац у којег је Безук пуцао или сама зграда владе.

За сада је извесно да је нападач волео оружје, да је слушао песме Марка Перковића Томпсона, Мирослава Шкоре и Мате Мирка Ковача.

А у међувремену са његовог фејсбук профила нестао је пост који је указивао на то да гаји мржњу према Србима и да би их радо "скидао снајпером", као и фотографије са обележјима ХОС-а настале пре Томпсоновог концерта у Глини.

Ујак нападача испричао је да је његов сестрић није био агресиван ни покварен и да има још два брата.

Марков трг остаје ограђен и заштићен

Хрватска влада саопштила је данас привремени режим појачаних мера безбедности на Марковом тргу, након пуцњаве у понедељак, када је тешко рањен полицајац.

Привремене мере, према саопштењу, подразумевају ограничен приступ возилима и особама на Трг светог Марка, а полиција ће обављати преглед возила, особа и предмета на одређеним контролним тачкама.

Наводи се да је намера Владе да овим мерама заштити објекте владе, парламента и Уставног суда и, како се наводи, повећа безбедност станара, грађана, као и новинара који прате рад тих институција.

Овим мерама, кажу, ни на који начин не желе да утичу на могућност представника медија да извештавају о активностима Владе, седницама и догађајима, као ни на доступност чланова владе за изјаве медијима.

Конференције за медије и изјаве чланова владе и других званичника убудуће биће могуће унутар зграде владе или у дворишту Банских двора.

Додаје се да ће у ту сврху бити израђене и ажуриране службене акредитација за представнике медија који прате рад Владе, а до тада ће медији морти да долазак новинара у владу пријаве на мејл.

Марков трг је данас затворен и ограђен и могу ући само становници околних зграда, запослени у Влади и Сабору, особе које искажу оправдани интерес, као и достављачи хране.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво