Читај ми!

Пуповац: Време да Београд и Загреб нађу решење

Посланик у хрватском парламенту и председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац боравио је у Вуковару и Негославцима, где су ухапшена двојица Срба због сумње да су починили ратни злочин у Овчари током рата.

Пуповац је том приликом изјавио да треба да одговара свако ко је крив, али је упитао шта је са оптужницама за убиства Срба које се годинама држе у фиокама.

Сматра да је време да представници Београда и Загреба седну и, како је рекао, нађу решење.

"Нисмо у Негославцима да бисмо заташкали злочине, укључујући и Овчару, али знам да се од хрватског правосуђа и хрватске политике обилно и масовно заташкавају ратни злочини почиње над Србима", рекао је Пуповац.

Каже и да је неправедно остале Србе у Хрватској држати као таоце 30 година после.

"Да ли је поштено то што нико није одговарао ради убиства неколико десетина Срба у Вуковару пре рата? Нико није одговарао ни за уништење 26 села у пожешкој котлини када су убијене 44 особе. Је ли неко одговарао за убиства људи који су бежали након ‘Бљеска’ код села Нова Варош, непосредно пре моста на Сави, када је убијено стотинак људи? Крв се после тог злочина чистила уз помоћ цистерне. Је ли неко одговарао када је авион с ознакама Хрватске војске гранатирао избегличку колону на Петровачкој цести 1995. године", упитао је Пуповац.

Указао је да за све те случајеве постоје пријаве али да се по њима годинама ништа не ради.

Поручио да је да свако у Хрватској и њеним институцијама треба да се суочи с чињеницама и савешћу зашто у случају Срба није задовољена правда, као и зашто нико није одговарао за прогон 250.000 Срба из Хрватске 1995. године.

Према речима Пуповца, решење није да се Срби у Хрватској држе као таоци и, како је навео, "као зечеви за одстрел" ради оптужница за ратне злочине и људи који су нестали него је решење да Загреб и Београд седну и почну да разговарају и нађу решење.

"Знам да су барем једна врата отворена, нисам једном прошао и преносио поруке. Важно је да се то уради а не да се хране политичке хијене страдањима људи. И Загреб и Београд дужни су овим људима да обезбеде мир, а страдалницима пијетет и треба показати да то чинимо", рекао је Пуповац.

Јако нас боли свака хрватска жртва овде и било где другде, али нас једнако тако боли и смета нам када неко не жели да заврши рат, него га наставља против Срба средствима друге врсте, навео је Пуповац, и поручио: "Није нам тешко чинити све што је добро за Хрватску али тешко је подносити када се на те ствари узвраћа на овај начин".

Према његовим речима, постоје људи који су спремни да питање несталих покрену с мртве тачке, као и да то државни врх у Хрватској зна, додајући да су они који то не желе да искористе суодговорни што нестали нису пронађени.

Рекао је и да је пре две године обавио броје разговоре у Београду како би помогао у потрази за несталима, али да осим њега нико није прешао границу, пренео је Вечерњи лист.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво