Светска банка: БиХ потребно читав век да достигне стандард земаља ЕУ

Иако је економски раст у БиХ последњих година стабилан, на приближно три одсто, то је премало да би донело просперитет, наводе из Светске банке и оцењују да ако БиХ настави да расте по тој стопи требало би јој 100 година да достигне животни стандард ЕУ.

Светска банка упозорава да БиХ не може приуштити даљи губитак становништва, а да би се људи мотивисали да остану, биће потребно испуњавање жеља људи за бољим животом за њих саме и њихове породице, преноси Аваз.

У извештају се напомиње да је то могуће, али да захтева одлучне активности свих актера на превазилажењу проблема.

Иако је БиХ успела да одржати макроекономску стабилност, оствари фискални суфицит и смањи јавни дуг, бољитак није могућ без више стопе раста, указује се у извештају Светске банке

Економски раст последњих година стабилан, на приближно три одсто, али је то, како се наглашава, једноставно премало да би носило пут заједничког просперитета.

Ако би БиХ наставила расти по истој стопи, требало би јој 100 година да достигне животни стандард ЕУ, стоји у извњштају Светске банке.

Са друге стране, ни садашњи раст се не може узети "здраво за готово", с обзиром да се у великој мери ослања на изворе који нису дугорочно одрживи (нпр. генерална потрошња и потрошња јавног сектора), наводе из Светске банке.

Kако би се осигурала одрживост раста, ниво инвестиција – који тренутно износи 18 одсто бруто домаћег производа (БДП) – треба да порасте, као и продуктивност радне снаге, која је ниска и у даљем паду.

Сиромаштво као велики проблем

Интеграција БиХ у глобална тржишта је ограничена. Ниво извоза, иако у спором расту, и даље је, с 38 посто, низак за малу економију, а две трећине извоза отпада на секторе с малом додатном вредношћу.

Како преноси Аваз, стране директне инвестиције су ниске и концентрисане на енергетски сектор, док само четири одсто отпада на извозне секторе.

Фискални приходи су, с 44 одсто БДП-а, релативно високи, али не дају квалитетне јавне услуге, а образац потрошње (мале јавне инвестиције, велика издвајања за плате) поткопава раст.

"Иако се и друге земље Западног Балкана и Европе суочавају са сличним развојним изазовима и економском ситуацијом, у другим земљама постоји осећај усмереног политичког деловања на уклањању препрека за раст и просперитет, што у БиХ у великој мери недостаје, због неостваривања значајнијег напретка у толико потребним реформама", поручили су стручњаци Светске банке.

Сиромаштво је и даље проблем, уз погоршање ситуације сиромашног становништва последњих година.

Млади напуштају земљу

Из Светске банке поручују да демографски трендови у БиХ захтевају што хитније деловање, пошто земља убрзано губи свој најдрагоценији ресурс – људски капитал.

"Трећина људи из БиХ живи ван земље, а сваке је године напуштају хиљаде у потрази за бољим животом, укључујући бољи посао, боље образовање и здравство, боље јавне услуге и чистију животну средину".

"Kако млади и целе породице напуштају земљу, преостало становништво брзо стари, а ниске стопе природног прираштаја указују да ће се тај тренд вероватно наставити", закључује се у у извештају Светске банке.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво