Ко не дâ Црну Гору и коме

"Црногорске патриотске организације", тако су се назвале групе које су организовале скуп у Подгорици под паролом "Држава те зове, нема изговора". ДПС је најпре позвао на скуп, па саопштио да га он не организује, али на скупу је било људи из власти. Да ли је ово био Ђукановићев контрамитинг и да ли су главне поруке скупа биле усмерене ка Дритану Абазовићу попут оне – "Последња је УРА да се предомислиш"?

Нека опет буде црвено море као што је било 2006. године, гласили су неки од коментара који су позивали на скуп на Тргу независности у главном граду Црне Горе. Скуп су организовале, како себе називају, црногорске патриотске организације, без навођења иједног имена нити конкретне организације која стоји иза скупа. У Подгорицу су дошли аутомобили из свих делова Црне Горе, а скуп је водио познати спортски новинар Радио-телевизије Црне Горе Небојша Шофранац.

Један од говорника на скупу био је Предраг Вушуровић, који је обраћање почео цитирањем Гласа Црногорца од пре једног века, а након смрти краља Николе, уз питање "Црна Гора, што ће бит с њоме? Хоће ли му се признати да је Црна Гора живела и пре и после њега"? Вушуровић је рекао да је једина партија која их је окупила – Црна Гора.

"Размисли, грађанска Црна Горо, још једном, да ли ти треба слобода Драгољуба Михаиловића и рукољуба Kривокапића", поручио је Вушуровић.

"Има ту људи из убеђења, неки су морали, неки су ту били из трендовских разлога, али има оних који верују да је велика катастрофа ако се поштује већинска воља грађана. Исто је било и 2006. са људима који су рекли да ће Црна Гора отићи на Марс ако се одвоји. Црна Гора ће остати ту где јесте, само ће се променити власт", каже писац Игор Маројевић, иначе пореклом из Црне Горе.

Ту смо да по ко зна који пут у нашој историји целом свету дамо до знања – ми не љубимо ланце, поручио је сарадник у настави на подгоричком Факултету политичких наука Немања Батрићевић. "Ту смо да се погледамо у очи и обећамо једни другима да се нећемо дати равногорској фукари, нијесу им наши прађедови дали да роваре Црном Гором 1941. године, е нећемо ни ми 2020. године", поручио је Батрићевић.

Са трга незавсности чуло се и "Е вива Монтенегро" и "Не дамо Црну Гору". Kако су тај скуп видели они који су сваког четвртка и недеље говорили – "Не дамо светиње"?

"Врло су то агресивне поруке одлазећег режима који је 30 година радио и угњетавао један део грађана Црне Горе и покушавао да сагради себи приватни феуд. Скуп је био показивање набилдованих мишића одлазећег режима који је већ у једној агонији и расулу и биће врло интересантни месеци који долазе сада када се буде конституисала Скупштина и нова влада. Не мислим да је ово последњи скуп, мислим да је ово тек први у низу којима ће режим покушати да одбрани оно што се у овом тренутку одбранити не може", сматра Владимир Вуковић, публициста из Подгорице.

Kаква је веза ДПС-а и скупа? Са званичног Твитер налога ДПС-а најпре је, када је најављен, позвано на скуп. Затим је портпарол странке рекао да ДПС не стоји иза њега. Синоћ су на скупу виђени неки функционери власти. На тргу је био син председник Мила Ђукановића Блажо Ђукановић, министар спорта и младих, бивши ватерполиста Никола Јановић, људи из Социјалдемократа, пре 30. августа једне од владајућих партија у Црној Гори. Присутан је био и председник Управног одбора ЦЕМИ-ја Златко Вујовић, човек који је у ноћи избора саопштавао резултате из Црне Горе.

Предраг Вушуровић је са скупа поручио: "Наша је вера да под овим златним орловима покажемо да нити може бити жица, нити црних птица, а камоли Сребреница."

Владимир Вуковић сматра да су поруке које су послате синоћ заправо наставак оне политике коју је годинама водио ДПС.

"Јер ДПС је том агресивном реториком, наративом без покрића, покушавао и увек успевао да консолидује своје редове и да међу људима направи једну синергију причом о томе како су мањински народи угрожени од српског народа. Овај пут се десило нешто сасвим друго и мислим да је један велики део грађана различитих националности овај пут стао уз српски народ и зато је побеђен режим. Међу пријатељима имам доста припадника бошњачког муслиманског народа који су потпуно свесни о чему се ради, рецимо када се тиче онога што се дешавало у Пљевљима. Ту је потпис Агенције за националну безбедност и директора Управе полиције Вељовића", каже Владимир Вуковић.

"Опомена Абазовићу да не загризе отровну јабуку"

Управа полиције саопштила је да је на Тргу независности било 50.000 људи, мада они који познају Подгорицу кажу да је капацитет тог трга знатно мањи. Доста порука било је упућено лидеру грађанског покрета УРА Дритану Абазовићу. Неке од њих биле су "Потоња је ура, Дритане Абазовићу", као и опомена да не загризе отровну јабуку.

"Шта је поента, притисак на УРА, све остало што се чуло је окружење за ту неку супстанцу, сада је тренд слати индиректне, директне, дипломатске, недипломатске, претеће или полупретеће поруке Абазовићу да преломи патриотски, да не дозволи да се поштује изборна воља грађана. Али мислим да је то контрапродуктивно, мислим да је Дритан паметнији од свих тих људи који му нешто саветују", сматра писац Игор Маројевић.

Као претходница скупа у Подгорици, пре неколико дана, одржан је и скуп на Цетињу. И он је био без инцидената, али су проблеми настали на, дипломатски речено, маргинама скупа. Један од окупљених пред камерама је помињао тракторе, подсећајући на судбину Срба из Хрватске.

На улицама Цетиња певане су најпре песма Мирослава Шкоре "Суде ми". А након тога певала се и песма "Бојна Чавоглаве" Шкориног бившег кума Марка Перковића Томпсона.

"Не бих улазио у тог Шкору, не знам добро тај његов опус, који не сумњам да је изванредан, али за Томпсона је веома јасно да то није добро и то је оно што највише забрињава, био је случај да се на РТЦГ пусти Томпсон, па су се као полуизвињавали, додуше не песма 'Бојна Чавоглаве'", каже Игор Маројевић.

Занимљиво је да ове песме долазе са Цетиња. Године 1991. на Цетињу је била јака база либерала Славка Перовића. У време гранатирања Дубровника, за шта је Перовић оптуживао и Мила Ђукановића, са Цетиња се чула песма – "Над Ловћеном вила кличе, опрости нам, Дубровниче".

"Ово ми је било чудно, зато што не знам за случај да неко ко тек изгуби изборе се потпуно демаскира, и свакако је бачена велика љага на тај скуп, прегледавањем тог клипа види се да су они доста одушевљено певали ту ствар", наводи Маројевић.

Са скупа у Подгорици поручено је да се ових дана брани антифашистичка Црна Гора. Са видео-бима пуштани су снимци Тринаестојулског устанка, а окупљенима је пуштено и обраћање Јова Kапичића, народног хероја, мајора Удбе и једног од оснивача Голог отока. 

Премијер Душко Марковић је уочи скупа на својој Твитер страници објавио поруку: "Да је вјечна Црна Гора". Мило Ђукановић о скупу се није оглашавао.

"Они би требало да буду паметни и да кажу да видимо зашто смо изгубили, ја нисам чуо такву анализу, али доминантни су тонови – јадни ми, куку нама, нисам видео оно што раде зрели људи, а то је анализирати разлоге за сопствени изборни пораз", каже Игор Маројевић.

"Не би ме чудило да председник ДПС-а који седи на месту председника ове државе покушава да прави разне опструкције. То не би било добро, али сам исто тако убеђен да ће формирање Скупштине и Владе Црне Горе са неким новим људима бити брзо и да ће сваки покушај опструкције бити осујећен. И мислим да председник државе неће бити ту до краја свог мандата који је још три године", каже Владимир Вуковић.

"То време га чини мирнијим и релаксиранијим, јер он самим тим добија време да се спреми, да оде на начин на који му то највише одговара, видећемо какав ће то начин бити", верује Игор Маројевић.

Наравно, најважније код скупова и на Цетињу и у Подгорици јесте што није било инцидената. И јуче, као и свих ових месеци, биле су на снази мере Националног координационог тела за борбу против коронавируса, мере које забрањују јавно окупљање и позивају на физичку дистанцу. Али корона одавно више није тема у Црној Гори.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво