Читај ми!

Шта предвиђа заједничка платформа лидера победничких коалиција у Црној Гори

У ноћи за нама, Црну Гору нису реметили немири, инциденти и проблематична славља резултата парламентарних избора. По свему судећи, прихваћен је апел челника три победничке коалиције да се мирно и трезвено, без реваншизма, одвијају промене у Црној Гори. Лидери коалиција су усагласили платформу о конституисању нове власти и потврдили да ће Црну Гору развијати као демократску, грађанску државу, и да неће изневерити националне интересе.

Лидери све три победничке коалиције су првим договорима утврдили основне принципе конституисања будуће власти.

Наговестили су да од обећаног не одустају и да постоји могућност да се пронађе заједнички пут у промени власти и оствари јединство коалиција које међусобно, имају и различите политичке оријентације.

Усвојена платформа управо то најављује.

"Где смо јасно послали поруке – да ми гледамо у будућност, а не у прошлост, да нема промене спољнополитичког курса Црне Горе, да смо спремни да реализујемо све међународно преузете обавезе. Да смо спремни да спроведемо реформе у уведемо Црну Гору у Европску унију. Да поштујемо Устав Црне Горе. Да верујемо једино у грађанску Црну Гору", рекао је Алекса Бечић, лидер коалиције "Мир је наша опција".

Такође, каже, "држимо испружену руку мањинским партијама да заједно вршимо власт и да ћемо са стручним и морално неспорним људима формирати власт и кренути да миримо и економски и морално опорављамо наше друштво".

Притисци, уз овако тесну већину – а три бивше опозиционе коалиције, победиле су за један посланички мандат, били су и очекивани, а чини се да су им највише изложени управо у коалицији "Црно на бијело".

"Упркос стотинама позива, упркос хиљадама и хиљадама порука које сам примио у претходном периоду, упркос позивима мојих колега из региона, ја дајем реч да Дритан Абазовић и коалиција "Црно на бијело" неће подлећи ни под једним притиском и да ће се стриктно водити само националним инересима Црне Горе", рекао је Абазовић.

Заједничка платформа, која ће се разрађивати наредних дана, предвиђа и формирање експертске владе, потпуну посвећеност примени Устава и закона, али и измену дискриминаторских закона, попут оног који је и покренуо лавину протеста против ДПС-а – Закона о слободи вероисповести.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво