Црна Гора, дан после избора који мењају политичку слику

Државна изборна комисија објавила је резултате парламентарних избора на основу 100 одсто пребројаних гласова, према којима је Демократска партија социјалиста освојила 35,06 одсто, односно 143.548 гласова, а коалиција За будућност Црне Горе 32,55 одсто (133.267).

Резултати избора: ДПС 35,06, "За будућност Црне Горе" 32,55 одсто гласова

Државна изборна комисија објавила је резултате парламентарних избора на основу 100 одсто пребројаних гласова, према којима је Демократска партија социјалиста освојила 35,06 одсто, односно 143.548 гласова, а коалиција "За будућност Црне Горе" 32,55 одсто (133.267).

Коалиција "Мир је наша нација" је освојила 12,53 одсто (51.297), "Црно на бијело" 5,53 (22.649), Социјалдемократе 4,10 (16.769), Бошњачка странка 3,98 (16.286), СДП – Јака Црна Гора 3,14 (12.839), Албанска листа 1,58 (6.488), а Албанска коалиција "Једногласно" 1,14 одсто (4.675).

Хрватска грађанска иницијатива је освојила 0,27 (1.115), а Хрватска реформска странка 0,13 одсто, односно 532 гласа, и оне нису прешле цензус.

Гласало је 76,65 одсто уписаних бирача, односно њих 413.954, од чега је био 409.451 важећи гласачки листић.

Коначни резултати избора: ДПС 35,06, "За будућност Црне Горе" 32,55 одсто гласова Фото: ЕПА / Борис Пејовић

Раонић: Пред новом влашћу низ изазова

Политички аналитичар Борис Раонић наводи да нова власт пред собом има низ изазова.

"Прво морају да сачувају 41 мандат, односно да спрече ту врсту политичких пребега. С друге стране, врло брзо долази на дневни ред питање кохабитације с председником. После овог председник даје мандат за састав Владе. Видећемо на који начин ће то бити оставарено имајући у виду историјска дешавања у последње три деценије у Црној Гори", објашњава Раонић.

Додаје и да остаје да се види да ли се ДПС помирио и да ли је прихватио пораз.

Истиче да нова власт наслеђује кључни проблем, одговор на то како се изборити са великим социјално-економским проблемима у којима се Црна Гора налази. 

Страни медији: Тежак ударац Ђукановићу, ДПС тешко до владе

У првим реаговањима на исход избора у Црној Гори, Ројтерс наводи да је изборни резултат тежак ударац за ДПС, који је на власти три деценије, као и за самог Мила Ђукановића, који од распада некадашње Југославије влада Црном Гором.

Би-Би-Си наводи да ће прозападно настројеној владајућој Демократској партији социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића можда бити тешко да формира владу, док Ројтерс и АП истичу да је просрпска и проруска опозициона коалиција прогласила победу.

Позивајући се на прелиминарне податке Центра за мониторинг и истраживање, АП наводи да, иако је ДПС освојио нешто више гласова, опозициона коалиција "За будућност Црне Горе" има већи потенцијал да са другим учесницима избора формира владајућу коалицију.

Уколико владу не формира ДПС, који, констатује Би-Би-Си, никада није изгубио изборе, а на јучерашњим је забележио досад најслабији резултат, то би могло довести до првог случаја трансфера власти у Црној Гори путем избора, истиче британска агенција.

У обраћању својим присталицама, Ђукановић је, како наводе Ројтерс и АП, рекао да са 30 мандата ДПС остаје појединачно најјача политичка странка у парламенту и да ће са "традиционалним партнерима" – странкама националних мањина и другим малим партијама – успети да обезбеди укупно 40 посланичких места, односно једно мање од већине.

Преносе Ђукановићеву изјаву да ће ДПС сачекати коначно пребројавање гласова да би се видело коме ће припасти одлучујући 41. мандат, али да ће "безусловно поштовати" исход.

Наводећи речи Здравка Кривокапића – носиоца листе коалиције "За будућност Црне Горе" – који је, проглашавајући изборну победу, синоћ рекао да је "режим пао", Ројтерс истиче да би просрпски оријентисана влада Црну Гору могла приближити Србији и Русији, али да се ни у том случају не очекује да Црна Гора иступи из НАТО-а или одустане од настојања за приступање ЕУ.

Страни медији: Тежак ударац Ђукановићу, ДПС тешко до владе Фото: ЕПА / Борис Пејовић

Пицула: Висока излазност значи велика очекивања од парламента

Известилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула сматра да је снажна политичка поларизација мотивисала велики број грађана да искористе своје бирачко право.

"Та поларизација најбоље се види у скоро изједначеним резултатима две водеће коалиције, али и резултатима неких нових политичких опција, као и у неуспесима неких политичких опција", навео је Пицула за РТЦГ.

Истиче да висока излазност на изборима значи и висока очекивања грађана од парламента, пред којим је, како каже, много посла, јер је потребно наставити преговоре Црне Горе са Европском унијом (ЕУ).

Нада се да ће се "поштовати чињеница да је подршка коју ЕУ ужива међу црногорским грађанима готово 70 одсто".

"Али свакако да Црна Гора мора направити озбиљан напор како би поглавља почела и затварати", закључио је Пицула.

Пицула: Висока излазност значи велика очекивања од парламента Фото: ЕПА-ЕФЕ/Борис Пејовић

Честитке црногорској опозицији стижу од политичара и странака из Србије

Председник Српске народне партије Ненад Поповић честитао је грађанима Црне Горе на политичкој зрелости и снажној демократској вољи испољеној на јучерашњим парламентарним изборима, који су, каже, означили крај тридесетогодишњег режима Мила Ђукановића.

"Победила је воља да се одбрани вера и идентитет, али и да се освоји демократија и на њеним темељима гради будућност једне развијене, правне и социјално одговорне државе", навео је Поповић. 

Јовановић: Братски срећан 

Честитам на постигнутим победоносним резултатима коалицији "За будућност Црне Горе", поручио је председник Демократске странке Србије Милош Јовановић.

Он је, при томе, апострофирао Демократски фронт, Андрију Мандића и Милана Кнежевића, "братски срећан што ће Црну Гору, када се буде формирала Влада, вратити на пут веран њеној традицији, историји и части". 

Двери: Пад Ђукановића велика вест за грађане

Српски покрет Двери честитао је опозицији у Црној Гори победу на парламентарним изборима, посебно Здравку Кривокапићу, носиоцу изборне листе "За будућност Црне Горе". 

Према ставу Двери, пад владајућег режима у Црној Гори после 30 година је велика вест за све грађане и Црне Горе и Србији.

(Танјуг, Фонет)

Пројекције резултата локалних избора у пет општина

Према подацима Центра за мониторинг и истраживање (Цеми), на локалним изборима у Будви на основу 51,8 одсто обрађених бирачких места изборна листа "Марко Бато Царевић – За будућност Будве" освојила је 39,2 одсто, листа "За Будву за Црну Гору – ДПС Мило Ђукановић" 31,9 одсто, листа "Драган Краповић – Будва је наша нација" 18,7 одсто.

Изборна листа "УРА за све грађане Будве – Црно на бијело" освојила је 3,7 одсто, "СДП – Јака Будва" 3,5 одсто, "Нова Будва – Илија Гиговић" 2,6 одсто.

На локалним изборима у Котору, на основу 76,9 одсто обрађених бирачких места, листа "За Котор! За Црну Гору! Мило Ђукановић" освојила је 31,4 одсто гласова, следи листа "Владимир Јокић – Котор је наша нација – Демократска Црна Гора" са 23,8 одсто, па листа "За будућност Котора" са 22,9 одсто.

За одборничку листу Грађанског покрета УРА "Патриотски и грађански – Црно на бијело" гласало је 4,9 одсто бирача, док је листу СДП "Др Иван Илић – Јак Котор" 4,4 одсто и "За либерални Котор – Андрија Пура Поповић – Либерална партија" подржало по 4,1 одсто Которана.

"Социјалдемократе – др Андрија Ломпар – Ми одлучујемо, досљедно за Котор" освојиле су 3,9 одсто, листа "Др Бранко Баћо Ивановић – Социјалисти" 3,4 одсто и Хрватска грађанска иницијатива Котор, ХГИ – "Свим срцем за Котор" 1,9 одсто гласова.

На локалним изборима у Тивту, на основу 53 одсто обрађених бирачких места, листа "Народ побјеђује" освојила је 41,5 одсто, следи листа "Због Тивта за Тивћане – ДПС Мило Ђукановић" са 31,7 одсто, па "Социјалдемократе – Иван Брајовић – Тиват" мора боље са 7,7 одсто.

За листу "Бокешки форум – Људи Боке знају" гласало је 6,7 одсто бирача, док је "ХГИ – Свим срцем за Тиват" подржало њих 5,3 одсто. "СДП – Одбранимо град" је освојио четири одсто гласова и "Горан Божовић – Часно и одговорно за бољи Тиват" 3,2 одсто.

На локалним изборима у Андријевици на основу 48 обрађених бирачких места коалиција "За Андријевицу! За Црну Гору! Мило Ђукановић ДПС" освојила је 51,2 одсто, "За будућност Андријевице – СНП – НСД" 40,7 одсто, Алекса Бечић – Миодраг Лекић – "Мир је наша нација" – Демократе – Демократска Црна Гора – Демос 8,7 одсто.

На локалним изборима у Гусињу на основу обрађених 30 одсто бирачких места листа "За Гусиње! За Црну Гору! ДПС – Мило Ђукановић" освојила је 41,4 одсто, листа "Социјалдемократе Иван Брајовић – Ми одлучујемо досљедно за Гусиње" 23,3 одсто, Демократски савез Албанаца 16,9 одсто, Бошњачка странка – Либерална партија "Исправно за Гусиње" Рафет Хусовић БС-ЛП 12,3 одсто, Социјалдемократска партија Црне Горе "СДП – др Елвис Омерагић – Јако Гусиње!" 4,1 одсто, "Социјалистичка народна партија Црне Горе – Гусиње" 1,5 одсто.

Тесна већина опозиције

Центар за мониторинг објавио је прелиминарне резултате избора у Црној Гори, према којима је, на основу 96,4 одсто обрађеног узорка, Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића освојила 30 мандата, а три опозиционе коалиције 41 мандат.

Коалиције "За будућност Црне Горе" Здравка Кривокапића на јучерашњим изборима освојила је 27 мандата, "Мир је наша нација" – десет и коалиција "Црно на бијело" четири мандата.

Носилац листе коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић поручио је да се догодила слобода.

"Народе Црне Горе, десила се слобода. Ко чека, дочека, након 31 године апсолутне власти морало се дести ово. Чињеница је да ко удари на Бога и Светог Василија, мора тако да прође", рекао је Кривокапић.

Истакао је да је коалиција чији је носилац спремна да пружи руку помирења свима, јер без тога, каже, нема боље Црне Горе, и нуди да све националне странке приђу победнику да заједно граде будућост.

Председник Црне Горе и председник ДПС-а Мило Ђукановић у свом синоћњем обраћању поручио је да је Демократска партија социјалиста освојила око 145.000 гласова – 30 мандата.

Извештај Јелене Божовић

Избори протекли без већих инцидената

Зоран Станојевић, извештач РТС-а из Подгорице, наводи да су јучерашњи избори протекли мирно и да није било великог славља.

"Јутро је мирно, грађани су послушали савете да остану у својим кућама, али су ноћу кроз Подгорицу пролазили аутомобили који су трубили, а тако је било, како чујемо, и у осталим градовима. Једини инцидент за који смо чули јесте да је у Никшићу у кружни ток где су се окупили грађани улетело једно возило. Повређено је неколико особа, међу којима и сам возач кога су напали грађани", наводи Станојевић.

Председник Црне Горе и председник ДПС-а Мило Ђукановић у свом синоћњем обраћању поручио је да је ДПС освојио највише гласова на јучерашњим изборима и самим тим највише мандата – 30 од 81.

Додао је да ДПС са партнерима има 40 мандата, али да треба сачекати финално пребројавање гласова, да се види на коју страну ће прећи тај један мандат – на страну опозиције или на страну власти.

Изборне листе Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ) – Свим срцем за Црну Гору и Хрватска реформска странка Црне Горе (ХРС) нису освојиле ниједан мандат.

Извештај Зорана Станојевића

Државна изборна комисија објавила је резултате парламентарних избора на основу 100 одсто пребројаних гласова, према којима је Демократска партија социјалиста освојила 35,06 одсто, односно 143.548 гласова, а коалиција "За будућност Црне Горе" 32,55 одсто (133.267).

Коалиција "Мир је наша нација" је освојила 12,53 одсто (51.297), "Црно на бијело" 5,53 (22.649), Социјалдемократе 4,10 (16.769), Бошњачка странка 3,98 (16.286), "СДП – Јака Црна Гора" 3,14 (12.839), Албанска листа 1,58 (6.488), а Албанска коалиција "Једногласно" 1,14 одсто (4.675).

Хрватска грађанска иницијатива је освојила 0,27 (1.115), а Хрватска реформска странка 0,13 одсто, односно 532 гласа, и оне нису прешле цензус.

Гласало је 76,65 одсто уписаних бирача, односно њих 413.954, од чега је био 409.451 важећи гласачки листић.