Будућност Црне Горе – са Милом или са Здравком

"Ја сам сигуран да ми имамо победу и да ћемо ту победу знати да сачувамо", уверен је Здравко Kривокапић, носилац најјаче опозиционе листе на изборима у Црној Гори и једине листе на ћирилици. "Без обзира на то ко се како изјашњавао, као Србин или Црногорац, има једну обавезу, а то је обавеза која се увек потврђивала на овим нашим просторима – да се вера не продаје за вечеру, да се вера не може упоређивати са парама", каже први на листи "За будућност Црне Горе". Да ли ће он за Црну Гору 2020. бити оно што је био Војислав Kоштуница за Србију 2000? Или ће бити још један лидер опозиције кога је победио Мило?

"Сазрело је да Мило оде, а да се Црна Гора уједини", оптимиста је Здравко Kривокапић, носилац најјаче опозиционе листе на изборима 30. августа. Све је почело због закона о слободи вероисповести и због обавезе према прецима – тако је овај професор Машинског факултета објаснио откуд он у политици.

Био је један од потписника петиције "Не дамо светиње", касније оснивач невладине организације "Не дамо Црну Гору". Данас је на челу коалиције "За будућност Црне Горе". Чине је три партије Демократског фронта – Нова српска демократија Андрије Мандића, Покрет за промјене Небојше Медојевића и Демократска народна партија Милана Kнежевића. 

На овој листи је и некада најјача црногорска опозициона странка СНП, затим Народни покрет бизнисмена Даке Давидовића, Уједињена Црна Гора Горана Даниловића, Права Црна Гора Марка Милачића и још неке друге мање странке и нестраначке личности. Једина је од укупно 12 листа која је кандидате за посланике изборној комисији предала на ћирилици.

Господине Kривокапићу, Вас у Црној Гори знају као универзитетског професора, али политички Вас тек упознају, откуд Ви у политици и да ли је велика одговорност водити најјачу опозициону листу на можда и најважнијим и најнеизвеснијим изборима у историји Црне Горе?

Ја мислим да у Црној Гори нема случаја, него је стицај околности утицао на то да се ја појавим, и листа коју ја предводим је најбројнија у овом тренутку и окупља 11 партнера, који заједнички раде на општем добру Црне Горе, а то је да напокон дође до смене власти и да кренемо у реинжењеринг Црне Горе.

ДПС Вас оптужује да је једино политичко знање које имате обилазак манастира. А Мило Ђукановић каже да 30. августа Црна Гора бира да ли ће бити европска или теократска држава. Kакав је избор пред Црном Гором? 

Врло једноставан избор. Ако господин Ђукановић то тврди, онда треба да се запита ко је за теократију, јер једна партија покушава да створи приватну цркву која је неканонска. Ово што ја радим је нешто што је природно и саставни је део мога живота. Ја не могу себе да замислим а да не идем у манастир, не присуствујем богослужењима и литургији. То што господин Ђукановић ради је нешто што је непримерено, он користи ресурсе и државне и локалне у овој кампањи, а мени приговара зашто крећем са благословом, који ми је веза са манастиром или црквом коју посећујем.

Мислим да се ради о замени теза и наравно Црна Гора ће бити европска не због тога што то жели Мило Ђукановић, а није остварио у осам година, него због тога што она припада Европи и сва тежња њена усмерена ка Европи. Ми тај курс нећемо мењати, али ћемо заменити оно што је битно. Црна Гора је лидер у дужини преговора са Европском унијом, и то траје више од осам година, а ви знате да су остале државе које су сада чланице Европске уније то радиле за краћи временски период, па ево наводим пример Словачке која је то урадила за нешто више од две године.

Литије су биле најмасовнији скупови у историји Црне Горе. Хоћете ли успети да мобилишете све те људе који су излазили на улицу због Закона о слободи вероисповести, хоће ли сви они гласати за Вас?

Ја сада не желим да то тако третирам. Мислим да су литије биле достојанствене, да је то био израз отпора према закону где је свештенство, заједно са народом, сведочило о једној саборности, и свештенство се молило, а народ је узвраћао љубављу. И то је било толико евидентно да се никада у историји Европе нешто тако није десило.

Ви сте једина листа која је изборној комисији предала списак кандидата за посланике на ћирилици? Да ли ће сви који се национално одређују као Срби у Црној Гори гласати за вашу листу? И шта имате да поручите онима који се национално изјашњавају као Црногорци?

Верујте, ја сада када погледам, то се никад у историји Црне Горе дешавало, да ми имамо једну наметнуту причу идентитетског односа, у којој је један брат Србин, други Црногорац. Ја могу само да кажем оно што је истина, а то је да ми имамо сви исто порекло, да већина тих људи зна какво је наше порекло, и сада не бих у овом тренутку предизборне кампање било шта учинио нажао брату своме, осим да га поштујем, а да ми заједнички дефинишемо шта је именитељ тог нашег односа.

У овом случају то је оно што представља нашу прађедовску веру, и мислим, без обзира на то ко се како изјашњавао, да ли је Србин или Црногорац, да има једну обавезу, а то је обавеза која се увек потврђивала на овим нашим просторима – да се вера не продаје за вечеру, да се вера не може упоређивати са парама, да се вера не може дефинисатим тим националним призвуком, без обзира на то како се ко осећао.

Појавила су се нека истраживања јавног мњења, додуше ретка. Верујете ли Ви анкетама које кажу да Ви освајате 25 одсто, ДПС 35 одсто, Демократе и ДЕМОС 16 одсто... По тим истраживањима, Ђукановић ипак има тесну већину?

Ви знате, кад је реч о анкетама, како се оне дефинишу, и да је та грешка од три до пет одсто, без обзира на то ко их ради, а поготову ако су наручене, онда можете да имате такве приказе. Оно што је најјасније да је Дојче веле пре неколико дана објавио сигурно једну врло добру анкету, она представља добар однос у овом тренутку, а то значи да ова наша листа, коју ја предводим, има више од 28 одсто.

Ја не желим да причам о другим листама, али оно што је сигурно је да је тај однос 52 одсто, на према 48 одсто у односу опозиција власт. Опозиција у овом тренутку има тај бољи статус, а кад кажем опозиција, мислим на листу коју предводим ја, господин Бечић (Алекса Бечић, носилац листе Мир је наша нација) и господин Дритан Абазовић (председник Грађанског покрета УРА, носилац листе Црно на бијело)

Јесу ли то Ваши могући савезници?

Ја мислим да је то једино природно решење. Јер је то опозиција која се доказала кроз ових осам последњих година и народ то препознаје као јединство, јер се то најбоље осећа у оним изјавама народа који каже – ево имамо три избора, или менија, које не можемо а да не уважимо, тако да за сваког постоји довољно простора да може да гласа за једну од три опције које сам поменуо.

Ви у том истраживањима јавног мњења веома добро стојите, оцењени сте као најпопуларнији политичар. Да ли је то велика одговорност, имајући у виду да сте Ви у првом плану у овој кампањи, нема лидера Демократског фронта, нема неких етаблираних политичких имена, да ли Ви преузимате велику одговорност у случају доброг, али и лошег резултата?

Ја сам спреман да понесем ту одговорност. И ја сада морам да вам кажем, читајући патријарха Павла нашао сам једну врло јасну поруку, патријарх је јасно рекао: "У одређеном временском периоду ви добијете онолики терет који можете поднети." А ја мислим да је то неко знао да препозна, и ја сам спреман да понесем сав терет одговорности у Црној Гори која није мала, и да ће то коначно да доведе до промена у Црној Гори, а то значи после 31 године владавине једне групе људи који су опустошили Црну Гору.

Испред храма у Подгорици ових дана чуле су се пароле "Готов је", те пароле су се чуле и у Београду 2000. године. Да ли ћете ви за Црну Гору 2020. бити оно што је Војислав Kоштуница био за Србију 2000? Или ћете бити још један лидер опозиције кога је победио Мило?

Ја сам сигуран да ми имамо победу и да ћемо ту победу знати да сачувамо без обзира на то ко је наш противник. Душко Kнежевић је недавно водио интервју са Светозаром Маровићем. То је политичар који има врло јасне анализе и овога пута је упутио свима нама поруку да су промене ту и да морају да се десе. То је још један доказ да је све у Црној Гори онако како народ очекује, а то је да ће народна воља да победи и овога пута опозиција ће знати како да сачува тај резултат.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво