Пуповац: Радује ме порука патријарха, потребно још времена да се испече "погача помирења"

Посланик у Хрватском сабору и председник СДСС-а Милорад Пуповац, рекао је за хрватски РТЛ да га радује што је патријарх српски Иринеј послао поруку охрабрења за све оне који се упуте путем помирења Србије и Хрватске. Нагласио је да би поклич "За дом спремни" требало склонити из јавног живота.

Пуповац сматра да ће бити потребно још времена, поступака, речи и дела како би била "испечена и укусна погача помирења".

Одговарајући на питање новинара РТЛ-а о томе да ли ће Београд и Загреб схватити поруку да је право време за помирење, Милорад Пуповац је рекао да је потребно време да то ваљано схвате обе стране.

Радује га што је патријарх српски Иринеј послао поруку охрабрења за све оне који се упуте путем помирења Србије и Хрватске.

"Ми смо направили прве кораке с представницима државне власти у Хрватској. Сада је на представницима државне власти у Хрватској да се представницима државне власти у Србији направе прве кораке", казао је Пуповац.

Објаснио је да ће у међувремену бити направљени још неки кораци који ће учврстити веру у то да то није привремен и пригодан чин, него да је реч, како је указао да, "говоримо о ономе што се догодило у Книну",  реч о нечему на чему ће се радити још месецима и годинама".

Сматра да је за све то било потребно време, да ствари сазру и да дођу људи који ће моћи да понесу терет на леђима онога што је понесено у Книну и што ће се носити још веома дуго.

Склонити "За дом спремни"

Пуповац је категоричан да поклич "За дом спремни" треба склонити из јавног простора.

"Треба га макнути из легалног простора. То је, без обзира што се користио током рата 1991-1995, тај поздрав је оригинално усташки поздрав, поздрав једне квислиншке творевине која је била злочиначка и која је починила геноцид на Јеврејима, Ромима и Србима, која је истребљивала све противнике режима, пре свега, антифашисте", нагласио је он.

Истакао је да тај поздрав нарушава оно што је жеља да се створи у данашњој Хрватској, а то су, како је рекао, чврсти демократски темељи, мир у земљи, мир на границама и помирење између Хрвата и Срба.

Објаснио је и зашто је у суботу био оштар према министру спољних послова Гордану Грлићу Радману, истакавши да је у овом тренутку веома важно да свако допринесе отклањању неспоразума и да се допринесе ономе што је "замешено у Книну у тој погачи помирења".

"Не треба наставити реторику какву смо имали досад, без обзира да ли неко дао повод за то. Хрватска са своје стране, с обзиром на то да је српска заједница учинила и допринела, не треба то да чини", казао је он.

У Хрватској се догађају инциденти

А с друге стране, казао је у Хрватској се догађају инциденти, лето и сваке године и не само лети и не само сваке године.

"Напади на туристе. Исписивање на ауто, трактор: ''за дом спремни''. Поруке, с једне стране, подругивања са жртвама, а с друге стране протеривања, а с треће стране, злочиначке поруке када је посреди тај поклич", објаснио је Пуповац.

Рекао је и да је на месту министра Радмана, да би он назвао свог колегу у Београду и рекао: "жао ми је, учинићемо све да се то не понови".

"Или бих написао ноту и послао је у писаној форми. Или бих замолио градоначелника да он то уради и посети те људе и да им каже да Хрватска такве ствари не подржава. У овом тренутку нама су потебни такви поступци", закључио је Пуповац.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво