На стотине врабаца угинуло у Подгорици, али не због 5Г мреже

Стотине угинулих врабаца који су пронађени у Подгорици нису страдали од последица зрачења 5Г мреже, јер се прве инсталације те технологије у Црној Гори очекују до краја 2022. године, саопштио је црногорски Дигитални форензички центар.

Центар је тако реаговао на коментаре на порталима и друштвеним мрежама у којима се алудира да је 5Г мрежа крива за смрт прица, преноси РТЦГ.

"На порталима се могу прочитати коментари да су надлежни током вечери искористили невријеме да кријући поставе 5Г предајнике, и да се јутрос већ виде посљедице, као и да је народ тражио ту технологију која се „нигдје лакше неће инсталирати него у Црној Гори, јер нико не зна шта је то",
навео је Центар.

Додали су да је према налазу орнитолога Дарка Савељића до смрти птица дошло због наглог пада температуре.

"Пошто су младим врапцима ово прве падавине након изласка из гнијезда, они нијесу очеличени на овакву кишу са падом температуре од више од 20 степени. Јак вјетар имао је смртоносни фактор расхлађивања. Киша је, ко је гледао, падала хоризонтално. Све то је узроковало смрт на стотине њих. Врло вјероватно и других врста у природи, али су врапци уз нас па се одмах открије", рекао је Савељић.

Из ДФЦ кажу да ово није први пут да се у црногорској јавности појављују спекулације о штетном утицају нових технологија.

Објашњавају да се као и претходне генерације технологије бежичне мреже (4Г, 3Г и 2Г), 5Г мобилни подаци преносе путем радио-таласа.

 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво