Ђукановић: До последњег даха ћу радити на стварању црногорске цркве

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да је СПЦ последњи адут из рукава за покушај промене власти у тој земљи, као и да ће до последњег даха радити на стварању црногорске цркве.

Мило Ђукановић је, у интервјуу за Прву ТВ, истакао како је СПЦ у првом тренутку кренула са, како каже, манипулативном идејом да "одбрани светиње од Црне Горе која их је изградила".

Када сам пре неки дан читао неку од изјава црквених великодостојника, приметио сам да су се и сами заплели, додао је Ђукановић.

"Држава не може да приватизује, већ може да подржави нешто што припада њој. Ова држава располаже огромном документацијом да је мноштво тога настало до 1918. Предложили смо у оквиру Закона да се у управном и судском поступку преиспита упис имовине. У суштини из СПЦ нам шаљу поруку ко је шта узео, узео је дајте да не преиспитујемо сада то", рекао је Ђукановић.

Указао је да "не желе нити једну чашу ако је туђа, али неће дозволити никоме да узме оно што је државно".

"Морамо зато превазићи то неповјерење. Ако не вјерујете у то да су судови независни у Црној Гори, ваљда вјерујете да је суд у Стразбуру независан. Све нас то додатно увјерава да они нијесу сигурни у аргументацију која је садржана у пароли 'не дамо светиње', јер да су сигурни они би пристали. Једнако тако вјерујемо да су жалбу из истог разлога поднијели Уставном суду па је повукли", истакао је Ђукановић.

"Ја сам убијеђен да је СПЦ у кренула са манипулативном идејом да одбрани светиње од државе Црне Горе која их је изградила. У међувремену су се појавиле оне адресе које су биле актуелне 2016. То су радили преко московске адресе, преко нама сусједне београдске адресе, па су се те двије адресе у сусрет 2020. присјетиле да би могле да покушају да поправе оно што нијесу успјеле 2016. виделе су да са истим играчима то није изводљиво, и онда се наравно посегло за црквом", поручио је црногорски председник.

"Црква је посљедњи адут који су извукли из рукава, која би требало да помогне да дође до смјене власти", нагласио је Ђукановић.

Навео је да "СПЦ служи једном антицрногорском интересу и покушава то да уради на један начин који ће значити даљу демонстрацију непоштовања државе Црне Горе".

Рекао је да је црногорска црква нестала након нестанка црногорске државе, те додао да је "након обнове независности, у складу са канонским правом да црквене надлежности следе оно што су државне границе, да се успостави јединствена православна црква која ће објединити све вјернике и Србе и Црногорце".

Логично је размишљати како објединити православне вернике и превазићи проблем подела, рекао је Ђикановић.

"До посљедњег даха ћу док будем на власти и у животу радити на стварању православне цркве. То не значи да због тога морамо да будемо у рату", закључио је Ђукановић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво