Црна Гора и туризам: У јулу приходи 10 милиона евра, прошле године 280 милиона

Број ноћења по туристи у Црној Гори смањен je са 6,5 дана на четири, а просечна дневна потрошња са 77 на испод 50 евра, преносе "Вијести".

Приходи туристичке привреде у јулу ове године износиће свега око 10 милиона евра, за разлику од истог месеца прошле године када је износио 280 милиона, што је пад за око 96 одсто.

То је досадашња процена саопштена "Вијестима" из туристичког сектора, а званично се још чека тај податак.

Према информацијама "Вијести" из туристичке привреде не долази само до смањења броја туриста за око 92 одсто, већ је и број ноћења по туристи смањен са 6,5 дана на четири, а просечна дневна потрошња туристе са 77 на испод 50 евра.

Прошле године је у јулу у свим видовима смештаја остварено око 3,7 милиона ноћења, док ће ове године износити свега око 200.000.

Укупан приход од туризма, који је значајна ставка у укупном бруто домаћем производу Црне Горе, рачуна се тако што се број ноћења помножи са просечном дневном потрошњом.

Очекује се да ће укупан број туриста у јулу бити до 50.000 са просечним бројем ноћења од четири дана и просечном дневном потрошњом до 50 евра.

Множењем ове три цифре добија се свега 10 милиона евра. Лани је у јулу било око 570.000 туриста са просечним ноћењем од 6,5 дана и дневном потрошњом од око 77 евра. 

До пада просечног броја ноћења, објашњавају из туристичке привреде, дошло је јер значајан проценат чине домаћи гости који често у хотеле дођу само на продужени викенд од два или три дана, тако да је мало туриста који остану седам и дуже дана.

Пад потрошње се бележи такође због већег учешћа домаћих гостију који су слабије платежне моћи од странаца. Већина луксузних хотела, где су гости дневно на смештај и остале услуге трошили и хиљаду евра и тиме дизали просек, сада нису ни отворени.

Због погоршања епидемиолошке ситуације и услед борбе против ширења епидемије коронавируса, нису ништа боља очекивања ни за август у којем је прошле године било око 4,2 милиона ноћења са укупним приходом од око 320 милиона евра.  

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво