Кирил: Црна Гора да заустави прогон СПЦ и укине закон о слободи вероисповести

Патријарх московски и целе Русије Кирил апеловао је на власти у Црној Гори да зауставе прогон Српске православне цркве, укину закон о слободи вероисповести који је, како се наводи, унео раздор у црногорско друштво и одустану од покушаја да, уместо СПЦ, стварају другу црквену структуру.

У поруци објављеној на сајту Московске патријаршије наводи се да "владар секуларне државе не може да ствара цркву и да нема и не може ни да буде оправдања за атак државе на националне светиње које чува Црква".

Поредећи актуелну ситуацију у Црној Гори са Украјином, патријарх московски указује да је та "авантура само продубила раскол и донела патњу милионима православних Украјинаца".

Кирил каже да је "са болом чуо за збивања у Црној Гори у којима се врши масовни и страховити прогон канонске православне цркве".

Наводи да је Закон о слободи вероисповести усвојен пре пола године дискриминаторски и да има за циљ национализацију црквене имовине, у првом реду цркава и манастира.

Указујући на намеру црногорских власти да, уз помоћ локалних расколника створе нову тзв. "аутокефалну цркву", патријарх Кирил истиче да притисак на вернике СПЦ непрестано расте.

Додаје да су литије показале да верници више, како наводи, "не могу и не желе то да трпе".

Наводи да је непоштовање и понижавање свештенства од црногорских власти постало правило у земљи која је, како истиче, као држава настала захваљујуци Цркви и у којој је вековим владика био носилац не само црквене, него и секуларне моћи.

Кирил је осудио хапшења владика, свештенства и верника, као и протеривање неких црквених службеника из Црне Горе, уз порку да они не крију да је за њих судбина Цркве и њене имовине најважније питање.

"То је изнад свих закона и одредаба. Стотине лекара и војске, наставника и правника изражава подршку Цркви, која је суочена са дискриминацијом", наводи се у поруци.

Кирил каже да његове молитве иду ка свештенству и верном народу у Црној Гори, уз поруку да то јединство нико не може пољуља и да прогон неће моћи да сруши чврсту вољу људи да брани свето православље.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво