Црна Гора слави Дан државности, честитка од Помпеа

Дан државности слави се у спомен на 13. јул 1878, када је Црна Гора на Берлинском конгресу добила међународно признање као независна држава и на Тринаестојулски, општенародни устанак 1941. Амерички државни секретар Мајк Помпео упутио је честитке поводом Дана државности.

Војска Црне Горе је, поводом 13. јула - Дана државности, извршила почасну артиљеријску паљбу са платоа брда Горица у Подгорици. 

Берлински конгрес, који је трајао од 13. јуна до 13. јула, сазван је на иницијативу Аустрије, уз изнуђени пристанак Русије и сагласност Велике Британије, Француске, Италије, Немачке и Турске, ради ревизије Санстефанског уговора, преноси портал РТЦГ.

Премда је и Санстефанским миром, закљученим у марту исте године, Црна Гора третирана као самостална држава чија је територија требало да се увећа знатније него што је то одређено Берлинским уговором, на Конгресу је дефинитивно међународно потврђен њен државни суверенитет, захваљујући дугој оружаној и политичкој борби црногорског народа за очување независности и слободе.

Тринаестојулски устанак 1941, након одлуке Покрајинског комитета КПЈ за Црну Гору о пружању отпора окупатору, која је донесена у Стијени Пиперској, букнуо је у Црној Гори као акт отпора и побуне црногорског народа против фашизма.

Био је то први масовни устанак у поробљеној Европи. Слободарским духом подстакао је буђење и покретање отпора фашизму на југословенским и европским просторима.

Амерички државни секретар Мајк Помпео упутио је честитке поводом Дана државности.

"Грађанима Црне Горе желим добро здравље и срећу", наводи се у честитки.

Француски филозоф Жан Пол Сартр оценио га је величанственим догађајем европске историје 20. вијека и казао да је усмерио човечанство којим путем треба да иде.

Према новом Закону о државним празницима, 13. јул је у Црној Гори први пут слављен као Дан државности 2005, за разлику од ранијих година када је то био Дан устанка црногорског народа у Другом светском рату.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво