Мило Ђукановић за Побједу: Односи са Србијом нису добри

Црногорски председник Мило Ђукановић оценио је за подгоричку "Побједу" да односи Црне Горе и Србије "нису добри", али тврди да Црна Гора томе ничим не доприноси, већ да само "истрајава на одбрани својих националних и државних интереса".

"Још од времена Милошевића, званични Београд није више био умешан у унутрашња питања Црне Горе него што је данас, без обзира што се са врха чују другачије тврдње", трди Мило Ђукановић у интервјуу подгоричкој Побједи.

Казао је да кључни српски министри готово свакодневно, а, како наводи, често и непримереним језиком, коментаришу процесе у Црној Гори, с намером да на њих директно утичу.

Ђукановић оцењује да они тако доказују колико је Србија јака и сматра да то уствари сведочи о нечем другом. Жели, како истиче, да верује да "и у Београду има здравог разума и спремности да радимо на поправљању односа у обостраном интересу".

Поновио је став да су литије у организацији Српске православне цркве облик политичке борбе у намери да се промени власт у Црној Гори, а не закон.

Истакао је да су на почетку литије биле вид притиска на власт због Закона о слободи вероисповести, али тврди да се на закон заборавило и да организатори сада имају други план.

"Ако нема ове власти, онда нема проблема ни са законом. Нема ни свега другог што је Црна Гора остварила током новије историје, а против чега су они били: од независности и мултиетничности, до НАТО и догледне европске перспективе. Дакле, није више циљ промјена закона, него промјена власти", сматра Ђукановић.

Он СПЦ види као предводника опозиционог блока на предстојећим изборима у Црној Гори, заказаним за 30. август и то оцењује као "политички нонсенс".

Сматра и да се СПЦ "са својм епархијама деценијама уназад позиционира против Црне Горе".

Што се тиче приче о светињама, навео је и да је циљ доношења Закона о слободи вероисповести јавни интерес и уставна обавеза државе Црне Горе да штити културну баштину земље.

Доношењем закона, како је рекао,  држава је обавезана да отвори питање правне ваљаности уписа неких верских објеката у катастар.

"Ако неко није узурпирао светиње, онда нема ни разлога за бригу. Осим тога, уколико неко говори о неоснованом одузимању црквене имовине, закон отвара могућност транспарентног доказивања таквих тврдњи на шест нивоа правне заштите, од Управног суда у Црној Гори, до Европског суда за људска права у Стразбуру", закључио је Мило Ђукановић.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво