Молебни у Црној Гори се привремено одлажу, сутра интернет-литија

Епископски савет Српске православне Цркве у Црној Гори саопштава да се због озбиљности опште здравствене ситуације привремено одлажу молебни.

"Уочи сјутрашње недјеље 5. јула и у њој најављених молебана у црквеним портама широм Црне Горе, обавјештавамо свештенство, вјернике и грађанство, да таква сабрања привремено одлажемо", наводи Епископски савет.

У саопштењу се наводи да то чине због озбиљности опште здравствене ситуације у земљи и повратка "злоћудног вируса који опет, овдје у Црној Гори, односи људске животе" 

"Иако смо имали могућност да молебане одржимо испред храмова, и чврсту намјеру да том приликом испоштујемо наредбе здравствених институција, цијенимо да су околности такве, да осим поштовања прописа треба показати примјер уздржања и стрпљења. Формално-правно имамо проглашен крај епидемије, и правно утемељење да наше оправдане протесте наставимо, али фактички, болест се вратила међу нас и она тренутно напредује", истиче Савет.

"Што се тиче редовног богослужења у бројним православним парохијама на сјеверу у којима су поново забрањена богослужења са присуством вјерујућих, позивамо, као и раније, вјернике да буду у договору са својим парохијским свештеником у вези обављања насушних молитви и свештенорадњи. Кад су у питању редовна црквена богослужења у другим градовима, она ће се обављати по устаљеном реду, уз поштовање здравствених прописа", саопштава, између осталог, Епископски савет. 

Наводи се да ће у недељу имати нову тзв. интернет-литију коју ће предводити митрополит Амфилохије. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво