Породица на силу покушала да узме тело преминуле из скопске болнице

Једно лице, позитивно на коронавирус, приведено је након инцидента који се догодио у Скопљу када су чланови породице покушали насилно од медицинског особља из болнице "8. септембар" да узму тело пацијенткиње преминуле од ковида-19.

Министар здравља Северне Македоније Венко Филипче обавестио је јавност о инциденту на фејсбуку.

"Покушали су 30. увече присилно узети тело без одговарајућег протокола за покојника ковид-19", написао је Филипче.

Преминула пацијенткиња (60) је пет дана била на респиратору, а у складу са протоколима, преминуле од ковид-19 из болнице преузимају специјалне екипе из погребног предузећа, опремљене са скафандерима и другом посебном опремом.

Како су саопштили из Министарства унутрашњих послова, приведени је такође позитиван на коронавирус и није поштовао претходно издато наређење о самоизолацији.

Једна од докторки која ради у болници "8. септембар", која је жежела да остане анонимна, рекла је да се лекари четири месеца боре да спасавају животе и да су при крају снага.

Лекарима и медицинским сестрама се догађа да колабирају од умора, да повраћају од стреса и напора. Она објашњава да им страх од напада и претњи које добијају отежава и без тога тежак рад.

"Губљење битке са ковид -19 и смрт неколико пацијената у једној смени је најстрашније нешто што се може десити доктору, али радимо све што можемо", каже докторка.

У међувремену на друштвеним мрежама лекари деле негативне коментаре које добијају од грађана, чиме показују са каквим бесом и агресијом се морају суочити у свом раду, преноси Радио Слободна Европа.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво