Напето у Будви – привођење смењених челника општине, протест грађана

Смењени председник Општине Будва Марко Царевић и смењени председник Скупштине општине СО Будва Крсто Радовић пуштени су пошто су претходно били приведени испред зграде Општине. Испред зграде полиције у Будви окупио се велики број грађана који протестовали због хапшења функционера. Након што су тројица смењених челника изведени из полиције и одвезени у рисанску болницу, протест грађана преселио се пред зграду Општине.

Поред Марка Царевића и Крста Радовића, полиција је због "ометања службеника у обављању радњи" привела и менаџера Општине Мила Божовића, секретара Секретаријата за инвестиције Младена Микијеља, шефа Кабинета председника Општине Николу Јовановића, одборник Демократског фронта Ђорђија Вујовића, као и Царевићевог брата и сина.

Како преносе Вијести, Царевић, Радовић и остали функционери Општине Будва у међувремену су пуштени на слободу.

Царевић је рекао да су ослобођени кривичне одговорности. Сви су пуштени, осим његовог сина који је, како је навео, наводно напао службено лице.

Додао је да ће сутра доћи у Општину на своје радно место и позвао да остану испред зграде Општине и тако искажу бунт.

Радовић је рекао да је цела јавност јутрос могла да види да "Црна Гора нема Устав". 

Велики број грађана раније данас окупио се испред полицијске станице у Будви, како би исказали незадовољство због хапшења локалних функционера.

Грађани окупљени испред Центра безбедности Будва су, како наводе медији, оборили контејнере и полицијским марицама блокирали прилаз згради.

Вијести наводе да је полиција Царевића, Крста Радовића и Микијеља извела на споредни излаз ЦБ Будва, сместила их у ауто и одвезла.

Њих тројица су, наводно, одведени у рисанску болницу на преглед.

Царевић се док је био у станици полиције појавио на прозору и показао да му је нога у завоју.

Полиција је окупљене грађане позвала да се разиђу, али су они су одбијали. Ипак, протест се на позив бившег градоначелника Будве, потпредседник Демократске Црне Горе и одборника те партије у СО Будва Драгана Краповића преселио испред зграде Општине.

Краповић је "све слободномислеће грађане" позвао да дођу у Будву и "бране тај град и Црну Гору".

Кулминација вишенедељних превирања

Ухапшене је упоредио са Афроамериканцем Џорџом Флојдом, који је недавно убијен током хапшења, што је покренуло масовне протесте у САД, али и широм света.

Инциденти су започели када је полиција покушала да у зграду Општине Будва уведе инспекторку Управне инспекције. Испред улаза у Општину дочекали су их Царевић и Радовић.

Полиција је употребила "хемијска средства", а поломљена су стакла на згради Општине, преносе Вијести.

Локални челници и грађани окупили су се у просторијама Општине Будва, након што је десетак комбија пуних полиције јутрос дошло у тај град.

Вршиоци дужности председника Скупштине и Општине Будва Снежана Куч и Владимир Булатовић ушли су у зграду Општине на службени улаз у пратњи полиције.

Јутрошњи инциденти су кулминација вишенедељних превирања у Будви, насталих стварањем нове, "танке" већине у локалном парламенту.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво