Литије у Црној Гори настављене након три месеца, шетња у Никшићу без званичног одобрења

Протести грађана Црне Горе против Закона о слободи вероисповести одржани су вечерас широм земље, пошто су привремено обустављени средином марта због епидемије коронавируса. Грађани су шетали улицама Подгорице, Берана, Пљеваља, Бара, Плужина, Будве... У Никшићу су кренули у литију самоиницијативно, без писане дозволе надлежних. Црква је позвала грађане да поштују забрану окупљања више од 200 људи и да се, у местима где литије нису добиле одобрење, одрже само молебни.

Након три месеца, прва литија у Црној Гори је кренула из Берана, а на челу протеста су била деца. Одржане су три одвојене шетње, како би се избегло кршење забране окупљања више од двеста људи.

Прва литија је кренула од Саборног храма Светог Симеона Мироточивог у центру града до манастира Ђурђеви Ступови, седишта Епархије-будимљанско никшићке, где је одржан молебан за очување светиња.

Одмах по завршетку молебна свештенство је замолило окупљене да се разиђу из порте манастира, како би могла да дође друга група.

За то време, трећа група верника на челу са свештеницима прошетала је главном градском улицом, узвикујући "Не дамо светиње".

Присуство полиције било је видљиво појачано, али је све протекло мирно.

Амфилохије на челу литије у Подгорици 

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је са свештенством, након молебна у Саборном храму Христовог Васкрсења, повео литију улицама Подгорице.

Према речима подгоричког пароха Предрага Шћепановића, након молебана, припадници полиције хтели су да приведу протојереја Мирчету Шљиванчанина, али га је, како каже, одбранио народ.

У Пљевљима је служен молебан у Цркви Свете Петке, а на крају је прочитано саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња.

У Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару, молебан је уз учешће верника служило свештенство предвођено ректором Богословије Светог Петра Цетињског Гојком Перовићем.

Након молебна, део верника је кренуо у литију, а остатак окупљених је остао да чека повратак литије у храм.

Након вечерашње службе и молебана, улицама Данилограда је прошла литија, коју је, поред свештенства, предводио и намесник манастира Острог протосинђел Сергије са монаштвом манастира.

Протестна шетња одржана је и у Плужинама и Будви.

У Будви је свештеник Борис Радовић позвао да у шетњу крене највише 200 учесника, пошто је више од тога забрањено мерама владе против ширења коронавируса. Радовић је остале вернике позвао да оду кућама.

Званично одржавање литије је првобитно најављено и у Никшићу, али црквена општина тог града није од надлежних добила писану сагласност, наводе Вијести.

Због тога су из Цркве најавили да литије неће бити, и да ће се одржати само молебан у Храму Светог Василија Острошког.

То, међутим, грађане Никшића није спречило да самоиницијативно крену у мирну шетњу улицама тог града и изразе протест.

Црква позива на поштовање мера ограничења

Протојереј ставрофор Миодраг Тодоровић је, говорећи испред Храма, прочитао део позива Епископског савета СПЦ-а да се народ сабира у храмовима и да се тамо где литије нису добиле одобрење – одрже само молебани.

Тамо где за шетње постоји сагласност, Црква је позвала да се оне одрже са највише 200 људи, колико је дозволило Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ).

Црква, како преноси Тодоровић, позива на поштовање ограничења да би се сачували и народ и полиција иако су, каже, свесни да су те мере донете како би се забраниле литије.

Најављено је да ће верници кренути из храмова широм земље, док је на снази забрана јавног окупљања више од 200 људи због епидемиолошког ризика.

Председник црногорске владе Душко Марковић саопштио је у четвртак да су он и председник Црне Горе Мило Ђукановић недавно понудили обуставу примене спорног закона до изјашњења Уставног суда и Европског суда за људска права, али да је митрополит црногорско-приморски Амфилохије ипак позвао на наставак протеста.

Епископски савет Српске православне цркве у Црној Гори оценио је ту понуду као неуставну и злонамерну, и поручио је да је 12. јул, односно Петровдан крајњи рок за Владин одговор на њихов, како истичу, јасно и прецизно формулисан предлог о измени текста Закона.

Митрополија je средином марта, због епидемије, привремено обуставила протестне литије и саопштила да ће поштовати мере за сузбијање коронавируса које су прописале црногорске власти.

Литије су почели да се одржавају сваке недеље због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести крајем прошле године.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво