Голдштајн: Одлука суда о покличу "за дом спремни" није утемељена на здравим основама

Хрватски историчар Иво Голдштајн рекао је да одлука суда о покличу "за дом спремни" није утемељена на здравим либерално-демократским основама.

Високи прекршајни суд одлучио је да "за дом спремни" на почетку песме "Бојна Чавоглаве" певача Марка Перковића Томпсона није прекршај.

Иво Голдштајн, који је био члан хрватског Већа за суочавање с последицама владавине недемократских режима, сматра да одлука излази из оквира препоруке Већа из 2018. године, односно документа у којем се налазе препоруке о посебном нормативном уређењу симбола, знакова и других обележја тоталитарних режима и покрета.

"Ми смо донели препоруке према којима се поклич 'за дом спремни' може користити изузетно у комеморативне сврхе по одлуци Владе", рекао је Голдштајн подсетивши да је Влада након доношења тог документа требало да донесе одређене законске прописе, што није учинила.

Влада је, навео је, куповала време не радећи ништа годину дана, док је Веће радило, а када је добила документ с низом препорука шта да уради, по тим препорукама није направила ништа, тврди Голдштајн.

"Када би Влада генерално забранила 'за дом спремни' и евентуално га дозвољавала у неким посебним условима по самој својој одлуци, онда би читава прича да то иде на Високи прекршајни суд била бесмислена", поручио је Голдштајн за Хину.

Уз опаску да није правник, Голдштајн је нагласио да оваквим судским епилогом препорука Већа ипак није мртва, нити је цела прича завршена.

"Суд је дозволио 'за дом спремни' на почетку Томпсонове песме 'Бојна Чавоглаве', односно казао да се то неће кажњавати, али то не вреди за опште кориштење тог поклича. Друге су ситуације везане за извикивање, коришћење поклича и инсигнија и даље казнено проблематичне", закључио је Голдштајн.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво