Народна скупштина РС одбацила "Резолуцију о поштовању жртава фашистичких режима и покрета"

Народна Скупштина Републике Српске одбацила је "Резолуцију о поштовању жртава фашистичких режима и покрета", коју је претходно усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Посланици су на посебној седници усвојили 20 закључака у којима се констатује да је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвајањем Резолуције приступио срамном прекрајању историјских чињеница и придружио се ревизионистичким снагама, којима је циљ уопштавање и маргинализовање страдања Срба у Другом светском рату.

Истичу да је неприхватљива било каква квалификација злочина у Другом светском рату која не садржи одредницу да је над Србима извршен систематски геноцид. Народна скупштина подсећа да је истребљење Срба био званичан државни пројекат НДХ.

Констатују да је неприхватљив сам назив Резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично спроводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба.

Наводе и да је непојмљива констатација да је у Другом светском рату страдао значајан број жртава из Босне и Херцеговине. Босна и Херцеговина тада није ни постојала, већ само НДХ, а жртве су били Срби, Јевреји, Роми и антифашисти.

Народна скупштина РС позива све у БиХ да историјске чињенице уважавају и да се не баве ревизионизмом. Ревизионизам је и навођење Бошњака као страдалника у Другом светском рату, који као нација нису ни постојали тада, додају.

Наглашавају да је српски народ био носилац антифашистичке борбе и као такав је поднео највеће жртве за ослобођење свих земаља у региону. Народна скупштина Републике Српске има дужност да чува сећање на жртве српског народа и у том смислу обавезује и све представнике у институцијама Републике Српске и БиХ да у својим активностима негују истину и антифашистичке вредности српског народа, наводи се међу закључцима.

Подсећају да у Републици Српској правно егзистира Декларација о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата.

Народна скупштина Републике Српске, након истека готово пет година од усвајања Декларације о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата, сматра да није реално очекивати да надлежне институције Босне и Херцеговине и Републике Хрватске у догледном времену усвоје законске акте којима би се установио исти дан за сећање на жртве геноцида Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата, како је то усвојено ставом 10. закључака из усвојене Декларације, те да је једино реално очекивати да постоји институционални капацитет као и јавно исказана воља у Републици Српској и Републици Србији да се законским актом утврди и уреди овај дан.

Напомињу и да "Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета" не одговара историјским чињеницама и као таква не може се примењивати у Републици Српској.

Народна скупштина Републике Српске обавезује Владу Рспублике Српске да у року од 60 дана упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину Републике Српске нацрт Закона о Дану сећања на жртве геноцида Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата.

Поред тога, Народна скупштина Републике Српске обавезује Владу Републике Српске да у припреми нацрте овог Закона укључи стручне сараднике из Академије наука и умјетности Републике Српске, као и представнике грађанских удружења која баштине културу сећања на жртве геноцида Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата.

Народна скупштина Републике Српске не подржава и одбацује било какве манифестације приликом којих се глорификују поражени фашисти из Другог светског рата. Неприхватљиве су и увређујуће према жртвама фашизма било какве прославе попут Блајбурга од стране власти Републике Хрватске, додаје се.

Народна скупштина Републике Српске сматра да је провокација истицање у било којем облику усташког поздрава "За дом спремни" како за жртве Другог светског рата, тако и за потомке жртава.

Одбацују и нетачне конструкције и спекулације везане за део документације из Јасеновца. Народна скупштина Републике Српске сматра да је у сарадњи са Музејом Холокауста у Вашингтону значајан део документације из Јасеновца снимљен и на савремени технички начин обезбеђен путем микрофилмовања и конзервације.

Такође, Народна скупштине Републике Српске формираће парламентарну делегацију која ће посетити Музеј Холокауста у Вашингтону и уверити се у стање дела јасеновачке грађе која се тамо налази.

Потврђyју и да се јасеновачка грађа налази у Архиву Републике Српске у савременој техничкој обради и да је доступна јавности.

Поред тога, Народна скупштина Републике Српске потврђује налазе Анкетне комисије која је формирана у Народној скупштини и која је утврдила стање јасеновачке грађе.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво