Још један позив грађанима Србије и БиХ да дођу у Херцег Нови

Председник Општине Херцег Нови Стеван Катић рекао је да је Ситница-Зупци један од најзначајнијих граничних прелаза за ту општину, јер преко њега долазе туристи из БиХ и Србије. Он је још једном упутио позив грађанима да посете Херцег Нови и да се не обазиру на политичку причу. И градоначелник Требиња поручио грађанима да се одазову позиву Херцег Новог и посете тај град.

Председник Општине Херцег Нови Стеван Катић и градоначелник Требиња Мирко Ћурић поручили су да међу братским градовима и народима не сме бити баријера.

Они су се састали на граничном прелазу Зупци, поводом званичног отварања границе између Црне Горе и Босне и Херцеговине за грађане обе земље, саопштено је из Кабинета председника Општине Херцег Нови.

Стеван Катић је рекао да је Ситница-Зупци један од најзначајнијих граничних прелаза за општину Херцег Нови, јер преко њега долазе туристи из Босне и Херцеговине и Србије, који су традиционално међу најбројнијим гостима тог града.

"Ово је дан који смо једва дочекали и нема потребе да у наредном периоду нешто додатно компликујемо. У Требињу већ 15 дана немамо ниједан евидентиран случај вируса корона и сматрамо да је ситуација доста другачија него у претходном периоду", казао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Оба града се у значајној мери ослањају на приходе из туризма, па ће отварање граница учинити да локалне привреде заживе, казао је градоначелник Требиња и поручио грађанима Босне и Херцеговине и Србије да се одазову позиву Херцег Новог и посете тај град.

Катић и Ћурић су се осврнули на одлуку Владе Црне Горе да ограничи улазак грађанима земаља које не задовољавају постављени епидемиолошки критеријум, а међу којима је и Србија. Казали су да се ради о политичкој одлуци која није у складу са жељама народа.

"Мислим да смо нашим помирљивим ставовима, када је у питању Херцег Нови, као опозициона општина која није на истим таласним дужинама са државном власти, послали додатну поруку да су сви људи са ових простора добродошли у Херцег Нови", казао је Катић.

Он је још једном упутио позив грађанима Босне и Херцеговине и Србије да посете Херцег Нови и да се не обазиру на политичку причу која има за циљ да завади браћу.

Катић очекује да ће и држављани Србије већ од следеће седмице моћи слободно да прелазе границу са Црном Гором, без обавезе боравка у карантину. Како каже, то ће посебно значити Херцег Новом, у којем велики број српских држављана има некретнине или ту традиционално летују.

"Нажалост, видјели смо у претходном периоду да има случајева када политика не иде у интерес народа. Ако људи желе да иду једни код других и да испоштују процедуре, а ми на неки начин то онемогућимо, чак и без разлога, то није добро. Ми смо један народ, треба да живимо као једни. Овај период који је иза нас је био мучан за све, поготово ако знамо да у општини Херцег Нови има доста људи из Требиња и Херцеговине и тешко им је било што нису могли да иду једни код других", рекао је Ћурић.

Додаје да се у наредном периоду треба придржавати упутстава која су стигла са републичког и локалног нивоа, али да нема потребе за додатним компликовањем ситуације.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво