Изетбеговић: Новалић ухапшен зато што је Бошњак

Председник најутицајније бошњачке Странке демократске акције Бакир Изетбеговић позвао је Тужилаштво БиХ да хитно изађе у јавност са доказима против премијер ФБиХ Фадила Новалића, који је ухапшен због сумње да је умешан у аферу "респиратори".

Изетбеговић се у изјави за Фену обрушио на главну тужитељку БиХ Гордану Тадић тврдећи да је Новалић ухапшен само зато што припада бошњачком народу.

Уверен је, каже, да ће се привођење Новалића, понижавање и задржавање у притвору, показати потпуно неоправданим.

Позвао је Тужилаштво да се "не сакрива иза фраза о потребама тајности због заштите истраге".

"Сигуран сам да никаквих доказа нема, да их неће ни бити и да се ради о наставку удара на бошњачке прваке које је почело именовањем Гордане Тадић на позицију главне тужитељке Тужилаштва БиХ и подизањем низа оптужница против генерала Армије РБиХ", навео је Изетбеговић.

Пита и да, ако је Новалић приведен по "командној одговорности", зашто у афери "респиратори" нису приведени и испитани и министар здравља, директор Завода за јавно здравство, шефица Кризног штаба и министарка финансија Федерације БиХ.

"Једино што их одваја и очигледно амнестира у односу на Фадила Новалића је то што припадају истом народу као и тужитељка Тадић. Што нису Бошњаци", каже Изетбеговић.

Каже и да тужитељки сигурно не пада на памет да због афере везане за набавку пољске болнице, а о чему је одлуку донела Влада Српске, позове на сведочење премијера тог ентитета, да му одузме мобилни телефон и задржи га у притвору.

"Такво понижење је скоро незамисливо, зар не, јер он није Бошњак. Тужилаштво БиХ је на противзаконит начин кукавички амнестирало руководство Републике Српске које је извршило флагрантан удар на одлуку Уставног суда и организовало противуставан референдум пред изборе 2018 године. На очиглед домаће и међународне јавности случај је заташкан", тврди Изетбеговић, уз констатацију да би се могло замислити шта би се десило Бошњацима да су направили сличну ствар.

Тадићеву је оптужио да упорно избегава да процесуира предмете, како тврди, доказаних тешких злочина над Бошњацима које је Тужилаштву БиХ проследио Хашки трибунал као приоритетну "А листу", те да је избегла и аферу "Поткивање" са јасним доказима против председника ВСТВ.

"Време је да се Бошњаци замисле над наведеним чињеницама, и да не учествују у самодеструкцији која води ка удару на уставноправни поредак и позицију Бошњака у БиХ. Нека се упитају зашто нико није процесуиран за десетине хиљада пројектила испаљених у вишегодишњој опсади Горажда, а генерал Рамиз Дрековић одговара за два пројектила испаљена на Калиновик? Дрековићу се суди пред Судом БиХ док генерал Новак Ђукић одговоран за побијену младост на тузланској капији слободан шета Београдом", навео је Изетбеговић реагујући на хапшење Новалића.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво