Обележено 28 година од страдања Срба у Брадини

Полагањем венаца на спомен-обележје у црквеној порти и литургијом, одржан је парастос жртвама и обележено 28 година од страдања српског становништва у Брадини, селу код Kоњица.

У Брадини, која је пре сукоба била насељена већински српским становништвом, 25. маја 1992. најбруталније је убијено 48 српских цивила, а преостали су одведени у логоре или протерани, њихова имовина опљачкана, а куће и Црква вазнесења Господњег запаљени и срушени, подсећа РТРС.

У логорима су страдала још 22 становника Брадине, док се за пет још трага.

Парох коњички, протојереј-ставрофор Милан Бужанин, рекао је да ни данас, 28 година након страшних збивања, у том селу живота готово да нема.

"Ту живи двоје старијих људи, пензионера, и преко лета још неколико из Аустралије, САД или неких других крајева, који су обновили куће и дођу на неколико дана", казао је Бужанин.

Он је истакао да већина кућа у селу још није обновљена и да се рушевине виде на све стране.

У Суду БиХ за злочине почињене над српским цивилним становништвом на подручју Kоњица у периоду од маја 1992. до маја 1993. године, а који обухватају и Брадину, суди се Есаду Рамићу, Омеру Борићу, Шефику Никшићу, Аднану Аликадићу, Митку Пиркићу, Реџи Балићу, Хамеду Лукомирку, Сафаудину Ћосићу, Мухамеду Цакићу, Исмету Хебибовићу, Енесу Јахићу, Сенадину Ћиби и Жељку Шимуновићу.

Они се терете да су починили прогон убиствима, силовањем, затварањем, мучењима и другим нечовечним делима.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво