Вијести: У Црну Гору могу богати и то без изолације, сви остали у карантин

Још једна од мера црногорског Националног координационог тела за заразне болести (НКТ) је да се дозволи долазак малих авиона и хеликоптера, до 10 седишта, преносе "Вијести". Из Института за јавно здравље објашњавају да је то прва у низу мера попуштања рестрикција у авио-саобраћају и да се она односи на врло мали број људи које могу лако пратити.

Тим летелицама могу да дођу само богати људи, који неће морати у карантин, док на пример црногорски грађани, који се и даље враћају из иностранства, морају у изолацију, чак иако имају негативан тест на коронавирус, преносе Вијести. 

Једном од последњих мера НКТ дозвољен је некомерцијални авио-саобраћај малим авионима, до 10 путника по лету. 

Новинар Независног дневника Вијести Синиша Луковић, који се бави авио-саобраћајем, објашњава ко на овај начин може да дође у Црну Гору.  

"То су људи изузетно дубокога џепа, који себи могу да приуште ту врсту луксузне услуге да изнајме тај један мали авион за своје потребе и да са њиме лете на дестинацију која њима одговара. Овдје се не ради само о малим авионима већ је дозвољен и тзв. хеликоптерски ВИП саобраћај у Црној Гори", истакао је Луковић.

Путници који дођу у Црну Гору на овај начин морају да донесу негативан тест на коронавирус, не старији од 48 сати. 

Ипак, они не иду у карантин или самоизолацију до 14 дана, већ само морају да се јављају здравственим властима.  

Овакву одлуку, Луковић види као наставак "дискриминаторне праксе НКТ и то не само према путницима који користе уобичајени авио-саобраћај".

"То се нажалост не дешава ни са једним другим људима који прелазе црногорску границу, ево рецимо имамо наше држављане који долазе у Црну Гору тзв. репатријационим летовима или имамо наше људе попут помораца који се враћају у Црну Гору и они морају остати у карантину од 14 до 28 дана, без обзира што неки од њих имају потврду да нису обољели од ковида 19", рекао је Луковић.

Повлашћени путници 

Из Института за јавно здравље (ИЈЗ), Телевизији Вијести су објаснили да је реч о првој у низу мера попуштања рестрикција у авио-саобраћају и да се она односи на врло мали број људи, које могу лако пратити.

Признају ипак да су они у повлашћеном положају у односу на остале путнике.  

"Наведена мјера у одређеном дијелу заиста се може сматрати позитивном дискриминацијом особа које долазе на овај начин али је неопходно посматрати је само у свијетлу постепеног попуштања и евалуације поменутог модалитета доласка страних гостију. Ако се он покаже као валидан и изводљив, врло је могуће да ће бити примјењиван и на друге путнике који у наредном буду долазили у Црну Гору", истакли су из ИЈЗ.

Теоретски, на овај начин би и државни званичници Црне Горе могли Владиним авионом ићи из Црне Горе у друге земље и враћати се, а да не морају у карантин и самоизолацију али из ИЈЗ кажу да још не препоручују званичницима таква путовања. 

"Он неће допринијети апсолутно ништа у смислу бољитка црногорске економије јер изузетно мали број људи користи ту врсту авио саобраћаја а најбоља потврда је та што у ова два дана на аеродром Тиват је слетио само један мали приватни авион са два путника. Не можете очекивати да ће вам тако мале бројке покренути економију", казао је Луковић.

И на подгорички аеродром јуче су слетели први мали авиони, а за Луковића тек пуно отварање авио-саобраћаја, односно долазак туриста, може довести и до економског бољитка. То се најављује за јун, а неке земље региона већ су успоставиле путнички саобраћај, попут Србије и Хрватске.  

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво