Правни експерти објашњавају зашто владика Јоаникије и свештеници не смеју да буду у притвору

Правни експерти Епархије будимљанско-никшићке објаснили су зашто је незаконито да владика Јоаникије и свештеници буду у притвору.

Правни експерти Епархије будимљанско-никшићке Владимир Лепосавић и Дамјан Ћулчафић оценили су у саопштењу да је одређивање притвора владици Јоаникију и осталим свештеницима незаконито.

Наводе да владика и свештеници нису ни сада, а ни икада раније избегавали да се одазову на позив било ког државног органа.

"Лишење слободе није неопходно да би се несметано водио поступак нити је дело које им се ставља на терет запрећено казном затвора од десет година или тежом. Њихов идентитет није непознат, не крију се и не постоји опасност од бекства, тим пре што су државне границе затворене", наводе експерти.

Додају да они не могу да измене доказе или трагове дела, јер су сви елементи догађаја забележени и доступни јавности.

"Такође, не могу да утичу на сведоке догађаја, јер је истих више од пола милиона само у Црној Гори. Коначно, не постоје 'околности' да би осумњичени поновили дело – ако се зна да су се претходно придржавали мера, да су позивали вернике управо на поступање у складу са конкретном Наредбом Владе, да су о начину примене преосталих привремених мера повели дијалог са јавним властима и да се традиционално, животно важно јавно сабирање поводом дана Светог Василија Острошког – слава му и милост! – догађа једном годишње", истакли су правни експерти.

Шта судови узимају у обзир 

Владимир Лепосавић и Дамјан Ћулчафић у саопштењу наводе да су судови протеклих дана и седмица већ обарали одлуке о одређивању притвора које су се темељиле на околностима да дело може бити довршено или поновљено.

"Још пре две седмице, Суд је укидао овакве одлуке о притвору наводећи да има у виду чињеницу да из Института за јавно здравље свакодневно извештавају о 'повољној епидемиолошкој ситуацији' у земљи, као и да је 'већ дошло до попуштања мера', док је за остале најављено скоро 'ублажавање или укидање' чиме се друштво враћа у 'нормалне животне токове'", наводи се у саопштењу.

Остале чињенице које су судови узимали у обзир када нису дозвољавали да оптужена лица неосновано бораве у притвору тичу се неосуђиваности оптужених и тога што се иста сврха може постићи "другим блажим мерама".

"Зашто, дакле, оваква примена права важи за све, али не и за владику и свештенство? Да ли једино Црква не сме да рачуна на 'враћање у нормалне животне токове'? Да ли је владавина права спала само на привремене мере у укидању чија би доследна примна значила да Црну Гору треба претворити у један велики затвор и ухапсити цело њено слободно становништво?", питали су правни експерти.

Са сваким новим часом трајања оваквог притворског задржавања владике Јоаникија и осталих седам свештеника, расте безакоње које се спроводи према њима и штета коју ће подносити сви, закључује се у саопштењу.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво