Владика Јоаникије и свештеници у тужилаштву, велики број грађана окупљен испред зграде полиције

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и свештеник Остоја Кнежевић се од два сата после поноћи налазе у Основном тужилаштву у Никшићу, где су доведени пошто су четири сата давали изјаве поводом литије у том граду. Претходно у Тужилаштво доведена седморица свештеника СПЦ.

Никшићка полиција у Парохијском дому је око 22 сата уручила налоге за саслушања владики Јоаникију и седморици свештеника, како би прикупили информације о данашњој литији у том граду. 

Владика Јоаникије и свештеници су, након тога, четири сата провели у полицијској станици, после чега су одведени у Тужилаштво у Никшићу.

Акција полиције уследила је непосредно пошто је црногорско Национално координационо тело за заразне болести затражило хитну реакцију Тужилаштва после литије у Никшићу.  

Испред Парохијског дома окупио се и велики број грађана који скандирају: "Не дамо светиње, не дамо владику"… 

Како су свештеници раније казали Вијестима, полиција жели да их до станице полиције одвезе марицом. 

"Ако мислите да нам помогнете, нама не одговара да правимо било какав инцидент, да одемо мирно у полицију и дамо изјаве никакав проблем. Ми не бјежимо од закона, ми смо потпуно испоштовали устав Црне Горе и све законе", рекао је епископ Јоаникије. 

Подгоричке Вијести јавиле су да су двојица свештеника СПЦ позвана на информативни разговор у Бијелом Пољу. Портал ИН4С јавио је да је један свештеник приведен у полицијску станицу у Тивту.

Српска православна црква је у Никшићу организовала литургију и литију на празник Светог Василија Острошког на којој се окупио већи број грађана, упркос забрани јавних окупљања. 

Вршилац дужности врховног државног тужиоца Ивица Станковић подсетио је све вернике да је након ублажавања мера, обављање верских обреда омогућено искључиво уз поштовање препорука Националног координационог тела и наредби Министарства здравља.

"Окупљањем у Никшићу одступило се од прописа надлежних државних органа и зато поручујем да ће сви они за које се, након прикупљених обавјештења, података и доказа од стране полиције и надлежног државног тужилаштва, утврди да су својим поступањем прекршили донијете прописе кривично одговарати због тога", истакао је Станковић.

Станковић је подсетио да је за најтеже последице изазване кривичним делима против здравља људи прописана казна затвора и до 12 година.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво