Црна Гора: Чија ли је последња?

Председник и премијер Црне Горе различито о размени амбасадора са Приштином. И Вујановић и Ђукановић, са опречним ставовима, тврде да је одлука о овом питању у њиховим рукама.

Црногорски председник и премијер, Филип Вујановић и Мило Ђукановић различито о ставу те државе према процесу који се води пред Међународним судом правде у Хагу и тврде, уз опречне тврдње, да је управо у њиховим рукама одлука о размени амбасадора са Приштиниом.

Вујановић је изјавио да ће Црна Гора поштовати одлуку Међународног суда правде у Хагу у вези са Косовом и поручио да "завршни акт размене амбасадора између Црне Горе и Косова припада њему као шефу државе".

Вујановић је подгоричком порталу "Аналитика" рекао да ће Црна Гора поштовати одлуку МСП уколико она буде имала "пуну експлицитност и уколико буде значила сасвим изричиту препоруку и став".

"Уколико та одлука буде имала пуну експлицитност и уколико буде значила сасвим изричути препоруку и став ми ћемо то размотрити са максималном пажњом и одговорношћу, сходно нашем односу према том суду, делећи и оно што је политика ЕУ којој припадамо", рекао је Вујановић.

Ђукановић је, пак, изјавио да влада још увек није разматрала питање конкретног датума успостављања дипломатских односа са Приштином и оценио да не треба оклевати и чекати одлуку Међународног суда правде.

"Не треба даље оклевати и заклањати се иза алибија, са очекивањем да ће Међународни суд правде у Хагу сада дати неку експлицитну негацију досадасње укупне политике међународне заједнице у односу на питање Косова. То је чиста илузија и никада нисам био склон да губим време у илузијама", казао је црногорски премијер на завршној конференцији за новинаре у овој години

Коментаришући јучерашњу изјаву министра иностраних послова Милана Роћена да Министарство иностраних послова има последњу реч у вези са евентуалним отварањем амбасаде у Приштини, Вујановић је рекао да "завршни акт размена амбасадора између Црне Горе и Косова припада њему као шефу државе".

"Дипломатске односе успоставља влада и верујем да ће она на крајње озбиљан и одговоран начин размотрити који је прави тренутак, али завршни акт размене амбасадора припада председнику државе и ја сам рекао свој доживљај који ћу до краја поштовати", рекао је Вујановић.

Коментаришући различите ставове високих државних функционера по питању тренутка успостављања дипломатских односа са Приштином, Ђукановић је казао да су то "лични ставови" и да је одлука о томе "у надлежности владе и Министарства иностраних послова".

Црногорски председник је раније најавио да ће Црна Гора пошовати одлуку МСП, уколико буде одлучила да је независност Косова нелегално проглашена.

Вујановић је подсетио да је на недавном самиту у Валони са председницима Македоније и Косова закључио да ће се Црној Гори оставити да одабере прави тренутак да са Косовом успостави дипломатске односе.

Мислим да је коректно да Косово покаже да нашу мањину истински доживљава као мањину и да је нормативно тако третира, као и да на јасан начин покаже да је одржив повратак избеглица на Косово државна политика Косова, рекао је Вујановић.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво