Туризам у доба короне, чешки коридор спас за Хрватску

Удружење чешких туристичких агенција предложило је властима да грађанима који нису заражени коронавирусом дозволи путовање на дестинације које нису значајно погођене пандемијом. Прве на листи таквих земаља нашле су се Словенија и Хрватска, што се комшијама веома свидело, па су први кораци ка договору већ начињени.

Туристичке агенције у Чешкој предложиле су да се са одабраним земљама склопе уговори којима би се дефинисали друмски и ваздушни коридори за здраве туристе, који по доласку на дестинацију и након повратка у домовину не би морали да остану у карантину.

"Од ресорних министарстава затражили смо да се пронађе решење за спасавање летње туристичке сезоне и агенција. Предложили смо да чешка влада контактира земље у којима је епидемиолошка ситуација повољна, те да се оне договоре око услова и потпишу уговор који би омогућио узајамна путовања грађана тих земаља", објаснио је за Јутарњи лист председник удружења чешких туристичких агенција Јан Папеж.

Услов за почетак путовања било би добијање посебне здравствене потврде којима би Чеси доказивали да се нису заразили коронавирусом.

Хрвати озбиљно схватили предлог 

Хрватске власти су озбиљно схватиле предлог, видевши у њему могућност да оживе туристичку сезону која ће због пандемије коронавируса извесно бити лоша.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић већ је телефоном разговарао са чешким колегом Андрејем Бабишeм.

"У контексту одличних односа Хрватске и Чешке разговарао сам с чешким колегом Бабишем, те смо договорила да нам министар Капели и министарка Досталова предложе прихватљив модел доласка чешких туриста у Хрватску током овогодишње туристичке сезоне", написао је Пленковић на Твитеру.

Хрватски министар туризма Гари Капели рекао је за Хину да ће се следеће недеље чути са чешком министарком Кларом Досталовом како би заједно нашли могућност доласка чешких туриста у Хрватску.

Капели је рекао да ће се о могућностима отварања туристичких праваца по попуштању рестриктивних мера и о туризму уопште говорити и на великој министарској конференцији коју ће организовати Хрватска.

"Било је планирано да се конференција одржи у Дубровнику 27. априла, али ћемо ипак видео-везом окупити готово све министре туризма и друге званичнике задужене за туризам из готово свих земља Европске уније. Размотрићемо разне моделе, предлоге и могућности за поступно покретање туристичког промета", рекао је Гари Капели.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво