Грчка поручује да ће депортовати мигранте, склања их са острва

Грчки министар за миграције Нотис Митараки саопштио је да ће све мигранте који су илегално дошли на територију Грчке од 1. марта, пребацити у град Сер, одакле ће бити депортовани у своје матичне земље.

Хиљаде миграната стигле су до Грчке, откако је Анкара 28. фебруара саопштила да ће им дозволити да изађу из Турске, упркос споразуму потписаном са ЕУ 2016. године.

Према том споразуму, Турска је требало да задржи мигранте, у замену за помоћ Брисела.

Стотине миграната су у Грчку ушле преко мора – на острва, а расту тензије на копненом граничном прелазу Кастањес.

Анкара и Атина се међусобно оптужују за коришћење прекомерне силе на тој граници, где су се мигранти више пута сукобили са граничном полицијом у протеклих неколико дана.

"Наш циљ је да их вратимо у њихове земље", рекао је Митраки за агенцију Ана. Навео је и да ће мигранти који су на острвима у наредним данима бити пребачени на континентални део Грчке. 

Грчка је саопштила и да у марту неће примати захтеве за азил, на шта су реаговале бројне невладине организације које се баве људским правима.

Турска је променила своју миграторну политику откако су 33 њена војника убијена у Идлибу од стране режимских снага.

У Турској се, иначе, налази 3,6 милиона избеглица из Сирије, а страхује се да ће их бити још више.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво