Грчка: Сукоби с полицијом због изградње центара за мигранте

На грчким острвима Лезбос и Хиос рано јутрос избили су сукоби полиције и становника острва који протестују због изградње притворског центра за мигранте.

Становници острва су покушали да спрече долазак полиције за разбијање демонстрација и почетак радова. Полиција је испалила сузавац на људе који су се окупили, покушавајући да спрече бродове да пристану.

Грчка влада је поручила да ће наставити са планираном изградњом нових објеката, који би заменили постојеће пренатрпане кампове, преноси АП.

Многи грађани острва и локалне власти противе се тим плановима, сматрајући да би мигранти и азиланти требало да се пребаце у континентални део Грчке.

Ројтерс наводи да је око 500 људи на Лезбосу покушало да онемогући истовар тешке машинерије, као и да су потом избили сукоби пошто су грађани покушали да блокирају градилиште.

На Лезбосу ће бити изграђен затворени камп у коме ће важити ригорозне контроле приступа. Планирано је да замени камп отвореног типа у Морији који може да прими мање од 3.000 миграната, а у коме се тренутно налази више од 18.000 тражилаца азила. 

Грчке власти планирају да изграде затворене притворске центре на Лезбосу, Хиосу, Самосу, Косу и Леросу, острвима у близини Турске, одакле сваке године на хиљаде азиланата креће пут Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво