Све више миграната у БиХ, власти сматрају да најгоре тек долази

Због повољних временских прилика које владају ових дана повећава се и број миграната који улазе на подручје Унско-санског кантона. Према подацима из полиције, на ово подручје долази око 80 миграната дневно.

Премијер УСК Мустафа Ружнић сматра да најгоре тек долази, јер се на пролеће очекује нови талас миграната, преноси портал Независне.

"Ми од државних власти и даље тражимо да се расформирају прихватни центри 'Бира' у Бихаћу и 'Мирал' у Великој Кладуши и да се изгради један транзитни прихватни центар који ће бити смјештен ван градског подручја. Раније смо већ понудили једну локацију, међутим изостале су реакције надлежних институција", рекао је Ружнић.

Према речима Нермина Кљајића, министра унутрашњих послова УСК, највећи број миграната и даље долази на подручје Бихаћа иако су прихватни капацитети у којима бораве страни држављани већ раније попуњени.

Додао је како је ситуација критична, јер још не постоји припремљени план управљања миграцијама.

"Нема никакве координације између државног и нижих нивоа власти. Иако је Вијеће министара БиХ формирано прије два мјесеца, до сада је изостала озбиљна реакција у смислу заштите УСК када су у питању миграције", казао је Кљајић.

С повећањем број миграната расте и број кривичних дела чији су они починиоци, кажу у полицији Унско-санског кантона и додају како им недостаје људства у очувању повољне безбедносне ситуације.

"У протекле двије године, од када траје мигрантска криза, имали смо значајно повећање броја кривичних дјела и 80 посто њих смо ријешили. Међутим, ситуација се непрестано усложњава и полицији су потребни додатни капацитети", навео је портпарол кантоналне полиције Але Шиљдедић.

Ипак, Кљајић је рекао како је немогуће размишљати о евентуалном запошљавању додатних полицајаца, јер новца за тако нешто једноставно нема.

Тренутно у прихватним центрима у Унско-санском кантону има око 3.500 миграната, али се процењује како их на подручју овог кантона тренутно има више од 5.000, а они који нису смјештени у центрима бораве у приватном смештају или напуштеним објектима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво