Грађани широм Црне Горе изашли на литије, молебни у храмовима

У градовима Црне Горе и вечерас се одржавају литије и молебни у знак протеста против усвојеног Закона о слободи вероисповести.

У Подгорици су се грађани окупили испред Саборног храма Христовог васкрсења у којем ће бити одржан молебан. По завршетку молебна, грађани су кренули у литију улицама Подгорице.

У Никшићу су грађани присуствовали молебну у Храму Светог Василија, након којег су се упутили у литију улицама града до градског трга.

Грађани Бијелог Поља окупили су се на молебну у Цркви Светих апостола Петра и Павла, након којег су се упутили у литију до цркве у Никољцу.

У Беранама су се грађани окупили испред зграде општине, у центру града, одакле су се упутили устаљеном путањом ка манастиру Ђурђеви ступови, где ће бити одржан молебан.

Испред манастира, грађане је дочекао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је рекао да "литије прерастају у свенародну побједу која не подразумијева проливање братске крви, већ моралну побједу над онима који су донијели овај срамни закон".

Литије се одржавају и у Мојковцу, а једна од литија је почела од Цркве Светог архангела Михаила у Штитарици, која је од Мојковца удаљена 12 километара.

Молебан је одржан у Храму рождества Христовог у Мојковцу.

Српска православна црквена општина тиватска организовала је молебан у храму Светог Саве у Тивту и литију. Молебан је служио парох тиватски, отац Петар Петровић. 

Литија је прошла и улицама Плужина, a Пивљанима се обратио игуман манастира Заграђе Лазар.

Рекао је да они на власти морају бити мудри да би њихов народ био срећан јер је то највећа обавеза "оних који су се удостојили да буду на власти и да у њиховим рукама буду кључеви мира и безбједности народа".

Грађани су се окупили и у Пљевљима. По завршетку молебна у Цркви Свете Петке, који је служио владика милешевски Атанасије, грађани су се упутили у литију улицама града.

Литије и молебни одржани су и у Андријевици, Бару, Херцег Новом, Мурину и на Жабљаку.

Од Божића се литије организују два пута недељно, четвртком и недељом. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво