Митрополит Амфилохије предводио литију у Подгорици

Широм Црне Горе и вечерас се одржавају молебни и литије у знак протеста против усвојеног Закона о слободи вероисповести.

Грађани Подгорице који се противе усвојеном Закону о слободи вероисповести и ове недеље су присуствовали молебну у Саборном храму Христовог Васкрсења, после којег су кренули у литију коју је предводио митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Након што се литија вратила испред храма, сабранима се обратио владика Амфилохије.

"Велики су Божији дар литије које овдје трају већ 1700 година, од времена великога цара Константина, када је послије проклетога цара Дукљанина, дао слободу Цркви Божјој и вратио храмове и имања Цркви, црквеним заједницама, свештеницима, епископима онога времена. Од тада је његов закон постао мјера свеукупног законодавства европског до наших времена", рекао је митрополит Амфилохије. 

Поруку за вернике је имао и протојереј Предраг Шћепановић. 

"Река православља која тече ових дана Подгорицом, Никшићем и осталим градовима у Црној Гори је нешто најлепше што је Црна Гора, то је свеопште васкрсење шћућурене душе", поручио је протојереј.

Грађани Андријевице окупили су се у 13.30 часова испред цркве Светог архангела Михаила у том граду, одакле су кренули у протестну литију до Мурине.

У Бијелом Пољу, литија је по завршетку молебна у Храму Светих апостола Петра и Павла кренула ка Храму Светог Николе у Никољцу. На сајту Митрополије црногорско-приморске је наведено да су у Бијело Поље пристигли и становници и околних насеља.

Из села Лепенац, код Мојковца, литија се кретала од Цркве Светог Прокопија до Храма Христовог рождества у Мојковцу.

У Беранама и ове недеље литија се из центра града кретала ка манастиру Ђурђеви ступови.

Будвани су у литији били кренули од Старог града до манастира Подластва у Ластви Грбаљској.

Грађани су се окупили и испред жупског манастира Светог Луке у Никшићу, одакле су са монаштвом и свештенством у литији ишли до Храма Светог Василија Острошког.

Улцињани су кренули испред старе Цркве Светог Николе под Бијелом Гором ка Бару, где су се придружили Баранима на молебну.

Прва литија и на самом мору: На Луштици, после молебна у Саборном храму, литија је стигла до Роса где су се грађани укрцали на бродиће и стигли до Херцег Новог на литију до манастира Савина, где је служен молебан. 

Литије се од Божића организују два пута недељно, четвртком и недељом.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво