Хрватском новинару прети затвор због говора мржње према Србима

Државно тужилаштво је након четири године подигло оптужницу против новинара Марка Јурича, којом тражи његово кажњавање у трајању од једне године затвора, условно три године због тога што је у својој телевизијској емисији јавно подстицао на мржњу према српској мањини и Српској православној цркви у Хрватској.

Поред тога, тужилаштво за фирму "Плава продукција", чији је Јурич директор, тражи новчану казну од 30.000 куна.

Казна за Јурича се тражи због начина на који је одјавио две емисије "Марков трг", приказаних у продукцији Јуричеве фирме на загребачкој телевизији З1 у јануару 2016.

Општинско државно тужилаштво у Новом Загребу затражило је да он буде кажњен на годину дана затвора, условно на три године. Јурич не би ишао у затвор ако у те три године условне казне не почини ново кривично дело.

Спорне емисије "Марковог трга" из јануара 2016. широј су јавности постале познате када је Веће за електронске медије због Јуричевих изјава на три дана одузело концесију телевизији З1, пренела је Хина.

То је покренуло протест пар хиљада људи, окупљених око загребачког удружења војних инвалида Домовинског рата (ХВИДРА), који су затражили оставке чланова Већа за електронске медије Хрватске и председнице тог тела Мирјане Ракић којој су уручили и капу с четничким обележјима.

Веће је цео случај пријавило Државном тужилаштву, а исто је претходно учинио и тада председник Српског народног већа, Милорад Пуповац.

У оптужници се наводи да је Јурич у својој емисији 12. јануара 2016. Загрепчанима и свима који шетају Цвјетним тргом поручио "да буду опрезни јер је у близини црква у којој столује четнички викар".

"Дакле, драги моји Загрепчани, када шетате Цвјетним тргом, поготово мајке с децом, припазите да не би који од тих четничких викара истрчао из цркве и мало у свом најбољем маниру клања извео свој крвави пир на нашем најлепшем загребачком тргу", рекао је тада Јурич.

Предложио је да би тај трг требало обеежити таблама: "Пази, оштар четник у близини".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво