Амфилохије на челу литије у Подгорици, протест први пут у Даниловграду

Протестне литије и молебни одржани су и вечерас у Црној Гори поводом усвајања спорног Закона о слободи вjероисповијести. Скупови у Беранама су, како наводе Вијести, из дана у дан бројнији. Грађани су се окупили и у Бијелом Пољу, Подгорици, Никшићу, Будви, Бару, Херцег Новом и другим градовима широм земље.

Хиљаде грађана Берана у потпуном миру и тишини прошетало је улицама у литији до манастира Ђурђеви ступови, где верници већ седам дана долазе на молебан у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести, за којег критичари сматрају да представља отимање имовине СПЦ.

На путу од трга испред зграде Општине до манастира, полиција је на свим раскрсницама и прелазима заустављала саобраћај и омогућила безбедан пролаз учесницима мирних протеста, наводе Вијести.

Скупови у Беранама су, како наводи подгорички лист, из дана у дан бројнији, а до сада није забележен ни један инцидент.

Током вечерашње литије у Бијелом Пољу, међутим, дошло је до инцидента у којем је повређен један младић, којег је непознатим металним предметом гађала за сада непозната особа.

Младић је крваве главе напустио литију, а новинарима је рекао да није у стању да прича.

Службеници Центра безбједности су брзо реаговали и спречили већи инцидент.

"Приведено је девет лица од којих се прикупљају обавјештења. Овај догађај није имао никакве везе са литијом", саопштено је из Управе полиције.

У Подгорици, незадовољни грађани окупили су се испред Саборног храма Христовог Васкрсења.

Литију је предводио митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а присутан је био и епископ диселдорфски и немачки Григорије.

Митрополит Амфилохије рекао је да су за оне које су изгласали Закон о слободи вјероисповијести, гласали људи који су сваке ноћи у литијама, и да због тога не зна у чије име су усвојили тај закон.

"Дискриминација и кршење Устава Црне Горе"

У Никшићу је и вечерас одржана литија коју је предводио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је рекао да се ради о дискриминацији и кршењу Устава Црне Горе, који прописује да су све вере равноправне.

"На дјелу није тако. Власти у Црној Гори склопиле су уговоре и регулисали односе са свим осталим традиционалним вјерама у Црној Гори и ми то поздрављамо. Са нашом црквом, којој припада преко 70 одсто грађана Црне Горе, нијесу хтјели ни да разговарају, него су нам смијенили закон према коме могу да нам одузму све цркве, светиње и манастире", навео је епископ Јоаникије.

Литији је, према процени Митрополије црногорско-приморске, присуствовало више од 20.000 грађана.

Литија први пут у Даниловграду

Више стотина грађана окупило се у 17 сати и око даниловградског храма Свете Текле, у којој су одржани вечерња служба и молебан.

Након молебна, градским улицама кренула је литија.

Вечерашња литија је прва која се организује у Даниловграду због Закона о слободи вјероисповести.

До сада су молебни и протестне шетње организовани у Спужу, али не и у ужем делу града.

Такође, више стотина Жабљачана окупило се и вечерас у тамошњој цркви, а након молебна кренули су у литију улицама тог града.

И грађани Будве, Херцег Новог, Котора, Мојковца, Колашина, Плужина и Пљеваља окупили су се испред храмова СПЦ да би изразили незадовољство усвојеним Законом о слободи вјероисповијести.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво