Црна Гора – расправа у Скупштини, барикаде у Подгорици и блокаде путева

Посланици у Скупштини Црне Горе завршили су расправу у начелу о закону о слободи вероисповести. Наставак заседања очекује се током ноћи, пишу "Вијести". У Подгорици барикаде и целодневни протест грађана. Блокирани бројни путеви широм Црне Горе. РТЦГ незванично сазнаје да има ухапшених због блокаде путева.

Црна Гора – расправа у Скупштини, барикаде у Подгорици и блокаде путева Црна Гора – расправа у Скупштини, барикаде у Подгорици и блокаде путева

Девет сати расправљали су, врло жустро, посланици црногорске скупштине о закону о слободи вероисповести. Вијести наводе да се током ноћи очекује наставак скупштинског заседања.

Одбор за људска права није усвојио ниједан амандман од око 100, колико их је поднео Демократски фронт.

Читавог дана било је тензија у Црној Гори. Јединице полиције распоређене су још ујутру у центру Подгорице, због, како је речено, могућих непријављених окупљања грађана, а скупштинска седница примедбама опозиционих посланика, управо због те полицијске блокаде, али и помињања великосрпског национализма.

Предлагачи Закона га препоручују као правни акт који штити темељне вредности Црне Горе.

"Позивам све вјерске заједнице и све друштвене актере, да кроз дијалог и међусобно уважавање, сви заједно, кроз примену овог закона, допринесемо трајном утемељењу Црне Горе као заједнице слободних и равноправних грађана", рекао је министар правде Зоран Пажин.

Поручују да се овим законом не отима црквена имовина.

"Никаква имовина се не одузима ни Митрополији црногорско-приморској, не одузима се никаква имовина Српској православној цркви, дакле све земљиште и објекти који се користе од стране верских заједница на територији Црне Горе, а који су прибављени од јавних прихода државе, дакле до 1. децемра 1918, уколико за њих не постоји валидан доказ, валидан доказ у смислу начина стицања својине, прелазе у државну својину", наводи посланик ДПС-а Данијел Живковић.

"Одлука о судбини Црне Горе" 

Али опозиција га види као закон којим се продубљују поделе у Црној Гори и омогућава преузимање имовине Српске православне цркве.

"С друге стране барикада, током скупштинског заседања, неколико стотина оних који се противе овом закону, предвођених свештенством, окупило се на молебну, како би призвали, како су рекли, савест и правду у скупштински дом у коме се доноси кључна одлука о судбини Црне Горе", напомиње лидер Демократског фронта Андрија Мандић. 

"Ми смо могли, данас овдје сабрати много већи број људи, али нам то није био циљ. Ми јесмо за закон, али не за овакав закон који је заправо закон о отимању црквене имовине", сматра владика Јоаникије, епископ будимљанско-никшићки.

По подне је на разговор са премијером Душком Марковићем стигао и митрополит Амфилохије, у нади и са молбом да се овако формулисан закон повуче и да се о њему расправља после божићних празника.

"Није нормално да једна власт, једна држава склопи уговоре, темељне са Римокатоличком црквом, са исламском вјерском заједницом и са јеврејском заједницом, а неће дијалог са православном црквом која је овде била државна црква за време Краљевине Црне Горе", каже митрополит Амфилохије.

Договор о одлагању расправе о закону није постигнут, а премијер је у Скупштини, потом, поручио да је митрополиту дао чврсте гаранције да овај закон нема никакву скривену агенду, ни злокобну мисао у односу према Митрополији црногорско-приморској.

Барикаде у Подгорици, блокаде широм земље 

Како јавља портал Вијести, током читавог дана у Подгорици је владала чемерна атмосфера – тишина коју прекидају незадовољни грађани и верници.

На барикадама је свештенство које је служило молебан током целог дана.

Широм државе блокирани су путеви у знак протеста. Црногорски медији наводе да има и ухапшених због блокада, међу којима и један монах манастира Ђурђеви Ступови. 

Група грађана из Пљеваља и Жабљака блокирала је мост Ђурђевића Тара, а на лицу места је и полиција.

Такође, група грађана из Херцег Новог блокирала је пут у Зеленици.

Кроз кружни ток у Будви такође не може да се прође, а како пише РТЦГ, био је присутан и градоначелник Марко Царевић.

Око стотину грађана Бијелог Поља блокирало је магистрални пут Бијело Поље – Мојковац у месту Ракоње.

За кратко време на раскрсници обилазнице Никољац–Ракоње и магистралном путу Бијело Поље – Мојковац пут је блокирало више стотина грађана, уз присуство великог броја полицајаца.

Од јутрос у 11.00 блокиран је магистрални пут Беране – Бијело Поље.

Последњи у низу градова који се прикључио протестима је Никшић. Према наводима Вијести, група грађана је прво блокирала кружни ток. Око 1.500 њих затим се упутило ка тунелу Брдош који ће, како наводе, остати блокиран и током ноћи.

РТЦГ јавља да је полиција одблокирала неколико путева у околини Подгорице. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво