Сабор у Никшићу, мошти светог Василија Острошког изложене у цркви

У Никшићу се одржава црквено-народни сабор на којем ће свештенство и верници још једном указати да се противе доношењу Закона о слободи вероисповести. Члан правног тима Митрополије црногорско-приморске Владимир Лепосавић каже за РТС да се законом испитује право својине Српске православне цркве као књижног власника испита у управном, а не у судском поступку како то налаже и Закон о судско-правним односима.

На улазу у Никшић су колоне возила и споро се улази у град. Мошти светог Василија Острошког изложене су у Саборној цркви посвећеној том светитељу, у којој се одржава литургија.

У медијима се појавила информација о мишљењу стручног тела скупштине Црне Горе, којим се наводи да је овакав закон неуставан. Чуло се и да је реч о издвојеном мишљењу појединих чланова.

Члан правног тима Митрополије Црногорско-приморске Владимир Лепосавић рекао је за РТС да је реч о ситуацији у којој је јасно да је једна вишеструка неуставност дошла до видела да су чланови законодавног одбора послали стручно мишљење унапред наглашавајући и одредбе Устава које се крше овим законом.

"Ту је највећи простор посвећен уставној гаранцији права својине и забрани произвољног лишавања права својине. Видели смо да је то био акт, како је рекао председник законодавног одбора скупштине, издвојени акт појединаца који су касније током ноћи саопштили да то и није био њихов став, да се њихов допис нашао у медијима. Пред долазак пред посланике овог предлога закона говори се да је тај закон неуставан и да крши основна уставна начела", рекао је Лепосавић.

На питање да ли би, чак и да се одбор тако изјасни и да се у уторак тако гласа да је закон неуставан, то значило аутоматски и повлачење, Лепосавић је навео да то зависи од начина на који посланици прихвате тако једно мишљење и савет.

"Оно није нужно и аутоматски ако једно мишљење оно што може и мора да спречи скупштинску већину да га усвоји. Ако би се скупштинска већина на такво мишљење оглушила, онда је по правилу последица та да ће Уставни суд реаговати и уклонити такав правни акт", истакао је Лепосавић.

Два проблема закона

Митрополија црногорско-приморска је више пута указивала на спорне одредбе закона.

"Два су главна проблема закона. Први је што укида правни континуитет и правну личност постојећих цркава и верских заједница, пре свега Српске православне цркве и њених епархија. Други велики проблем је то што се имовинско питање отвара овим законом, због чега је ово предлог закона наводно о слободи вероисповести, а заправо о произвољном лишавању права својине", казао је Лепосавић.

Према његовим речима, предвиђа се да се само у случају Српске православне цркве, њено право својине као књижног власника испита у управном поступку, а не у судском како то налаже и Закон о судско-правним односима.

"Имамо суспензију основних уставних начела, закона о својинско-правни односима, па и Закона о катастру Црне Горе који прописује да се у управном поступку ништа не доказује. Управни поступак не служи за то, а овде је намера да се у такав поступак смести доказивање да би оно, претпостављам, било лакше за владу и злоупотребила позиција власти, односно право СПЦ као власника", закључио је Лепосавић.

Скуп са исто оваквом поруком одржан је у јуну у Подгорици, и тада су представници митрополије Црногорско-приморске замолиле оне који доносе законе да не деле народ и позвале да се предлог закона повуче.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво